BPA oftewel bisphenol A is een onderwerp wat we in dit blog al vanaf 2010 onder de aandacht brengen. Half september 2012 is er een nieuw onderzoek gepubliceerd in The Journal of the American Medical Association waarin de onderzoekers aangeven dat BPA één van de redenen voor overgewicht bij kinderen zou kunnen zijn.
Hoge BPA concentratie, meer overgewicht
Kinderen met een hoger BPA niveau in hun urine, bleken meer kans op overgewicht te hebben dan kinderen met een lagere hoeveelheid BPA in hun urine. 22,3% van de kinderen met hoogste concentratie BPA had overgewicht en van de kinderen met de laagste concentratie was dit 10%. Een verdubbeling van de kans op overgewicht.
De hoofdonderzoeker, Dr. Leonardo Trasande, geeft aan dat dit een verrassend sterk verband is en dat naast ongezond eten en te weinig beweging er ook meer gekeken moet worden naar omgevingsfactoren (schadelijke stoffen) als oorzaak van overgewicht.
Waar vind je bisphenol A?
BPA is een chemische, hormoonverstorende stof die onder andere voorkomt in polycarbonaat (hard, doorzichtig plastic), de binnenkant van blikjes en magnetronverpakkingen, kassabonnetjes en gebitsvullingen. In Amerika heeft meer dan 93% van de bevolking aantoonbaar BPA in het lichaam en daarnaast is onderzocht dat de blootstelling aan BPA bij kinderen voor meer dan 99% voortkomt uit eten en drinken. Om die reden mogen babyflesjes sinds kort geen BPA meer bevatten.
Verband BPA en overgewicht
Het is nog niet volledig duidelijk hoe het verband nu precies in elkaar zit. De onderzoekers hebben een aantal andere logische verbanden bekeken. Kinderen met overgewicht eten misschien ook wel gewoon meer voeding waarin BPA zit, zoals voedsel uit blik en dingen uit de magnetron. De onderzoekers geven aan dat dit niet te verwachten is, aangezien het verband tussen BPA en overgewicht even sterk is bij kinderen die meer of minder dan het gemiddeld aantal calorieën per dag eten. Ook nadat de onderzoekers het onderzoek corrigeerden voor het aantal uren dat de kinderen tv keken, bleef het verband sterk.
Een verklaring zou kunnen zijn dat blootstelling aan BPA, dat bewezen hormoonverstorend werkt, effect heeft op hoe het, zich nog ontwikkelende, lichaam van kinderen omgaat met de verhouding tussen binnenkomende en verbruikte calorieën. Deze onbalans leidt dan tot gewichtstoename. In ieder geval geeft het onderzoek aanleiding tot nog meer zorg rondom de risico’s van BPA voor de gezondheid van kinderen.
Verbied Bisphenol A!
Het zou daarom prettig zijn als er een uitgebreider verbod op BPA komt. Het verbod op BPA in babyflesjes is een start, maar laten we ook de volgende stap nemen en BPA verbieden in alle producten voor kinderen en ook in voedselverpakkingen.
Bij Green Jump zijn overigens vanaf de start alle producten 100% bpa-vrij.
Geef een reactie