Green Jump's blog

Jouw bron voor gezonde keuzes en milieuvriendelijke tips

Wol en waarom wol zo fijn is voor je baby

Voor je baby een wollen dekentje, wollen dekbed of wollen baby rompertje, allemaal wollen producten die al heel lang gebruikt worden, net zoals een heerlijke schapenvachtje voor je baby of voor jezelf. Waarom is wol eigenlijk zo geweldig, waarom slaap je zo heerlijk onder een wollen deken of wollen dekbed?

Wol zit zó heerlijk!

Door de zeer goede isolerende eigenschappen (in de vezel meegekregen) is wol comfortabel zowel bij warmte als in de kou. Hieronder zie je een sterk uitvergrote foto van een merino wol haar. De schubben houden lucht vast en isoleren daardoor heel goed.

  

Tegelijkertijd is wol waterafstotend door de natuurlijke wax (wolvet) die het bevat, deze wax is ook vuilafstotend. Synthetische alternatieven voor wol lossen dit op door het materiaal te impregneren met chemicaliën.

Hoewel wol waterafstotend is, is het wel vochtopnemend. Als men bijvoorbeeld transpireert dan kan wol tot 35% van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen. De complexe binnenkant van wol bindt het vocht in de vezel en de kleding voelt niet nat aan.

De huid wordt afgekoeld door het transport, opname en afgifte van het vocht aan de buitenlucht. Vandaar dat wol zowel bij warmte als kou haar werk doet.

Kampeerders, hikers en bergbeklimmers die op locatie niet elke dag schone kleren aan kunnen weten al lang dat de keuze tussen synthetische of wollen kleding bepaalt of men met een wasknijper op de neus moet slapen in de tent.

Wol kan dagen mee zonder te gaan stinken.

Toepassing van wol

Wol wordt op vele manieren toegepast bijvoorbeeld

  • Schapenvachtje als speel- en slaaponderlegger voor jong en oud (heerlijk bij koude voeten).
  • Matrassen, dekbedden, kussens en wollen dekens voor een heerlijke slaapomgeving
  • Wollen (Thermo) ondergoed voor een lekker warme basislaag.
  • Wollen Mutsen en Sjaals als bescherming tegen de winterse kou
  • Knuffels, zowel vulling als buitenkant kunnen van dit 100% natuurlijke materiaal gemaakt worden.

Maar ook minder voor de hand liggend

  • Duurzaam isolatie materiaal in de bouw
  • Filteren van lucht in "sick buildings"
  • Tapijt in vliegtuigen om te kunnen voldoen aan veiligheidseisen bij brand

image wollen kussen wol zijde ondergoed wollen muts

De voordelen van wol

  • imageWol voelt warm aan als het koud is en koel als het warm is;
  • Wol isoleert goed;
  • Wol ademt;
  • Wol kan veel vocht opnemen;
  • Wol is brandvertragend;
  • Wol is veerkrachtig waardoor het nauwelijks kreukt;
  • Wol is voorzien van natuurlijk wolvet en daardoor vuilafstotend. Luchten en borstelen is vaak voldoende

Wassen

De natuur heeft er miljoenen jaren over gedaan om zo iets moois als wol te ontwikkelen. Waar het geen rekening mee heeft gehouden is wasmachines die wassen op 40 en 60 graden.

We wassen allemaal wel eens een katoenen shirt op een hogere temperatuur dan op het label staat en dat gaat vaak goed, bij wol echter niet! (krimpen en vervilten zijn het gevolg)

Wol gaat lang mee, maar mag absoluut niet boven de 30 graden gewassen worden.

Lees altijd goed de instructie op de labels. Handwas is het allerbeste, sommige kleding mag wel in de wasmachine, maar kies altijd voor het wolwas programma, en een wolwasmiddel omdat normaal wasmiddel de vezel en de natuurlijke wax aantast.

Wol is een puur natuurlijk product.

imageDe meeste wol is afkomstig van schapen. Soms wordt er ook wol gebruikt van konijnen (bijv. Angora) en geiten (zoals Mohair/Kasjmir). Wol is er in vele soorten voor verschillende doeleinden. Zo is er bijvoorbeeld harrish tweed (stug maar sterk) en kasjmier (verfijnd, luxe en zacht).

Wol onderscheidt zich van haar doordat het schubben heeft. Hierdoor wordt de huid van het dier beschermd. Verder is wol gekroesd waardoor de lucht goed word vastgehouden. Hierdoor is wol een goede warmte-isolator. Beide eigenschappen maken wol zo bijzonder.

Soorten wol

Van schapen wordt er voor kleding gebruik gemaakt van lamswol en scheerwol. Lamswol is de wol van een lam of schaap wat voor het eerst geschoren wordt. Hierdoor is de wol, fijn, kort en zacht. Scheerwol is de wol die in de jaren na de eerste scheerbeurt word verkregen. Hierdoor zitten de vezels dichter op elkaar.

Naast de bovengenoemde wol bestaat er ook scheurwol of herwonnen wol. Dit is wol die afkomstig is van gebruikte wol. De kwaliteit van deze wol is aanzienlijk minder dan van de eerder genoemde scheerwol. En als laatste wordt blootwol of plootwol verkregen uit de chemische behandeling van huiden van geslachte schapen.

Merinowol

Merinowol is afkomstig van het merino schaap, de wol van dit ras heeft een zeer fijne structuur en is nog meer gekroesd, waardoor het zachter en warmer aanvoelt dan veel andere wolsoorten.

Het merino schaap komt oorspronkelijk uit Spanje, al is het nu vooral bekend uit Australië en Nieuw-Zeeland.

25 reacties op “Wol en waarom wol zo fijn is voor je baby”

  1. Marijke Bongers avatar
    Marijke Bongers

    Wat een leuk artikel over wol! Wisten jullie dat veel wol van de schapen in ons land weggegooid word. Wij zoeken in onze textielstudio naar nieuwe toepassingen daarvoor. Zo kan je de wat hardere wolsoorten heel goed dikker spinnen en er manden van haken. Leuk om speelgoed in op te bergen! Dat kan ook van verknipte t-shirts!
    Wol spinnen is trouwens heerlijk ontspannend!

    Als je wol koopt om truien, sjaals of andere kleding van te maken blijf dan goed letten op fair-trade en eco en/of organic. Net zoals in de mode industrie worden er veel giftige stoffen gebruikt! Natuurlijk materiaal en schoon of groen is echt niet hetzelfde!
    Marijke Bongers
    www.sweetandsimplestuff.blogspot.com

  2. francis avatar
    francis

    Ik ben dol op een wollen onderlaagje voor de kleintjes, voor het beddengoed, mutsen en dassen. Echter, sinds mijn zoontje een jaar of 6 is, zweet hij flink in zijn wolletjes en ik krijg de geur moeizaam/niet weg. Luchten helpt niet….

    1. Manon Gagic avatar
      Manon Gagic

      Francis, ik heb echt even na zitten denken wat dat kan zijn. Goran hier loopt onder andere hard met een wollen onderlaagje en die shirts zijn na het luchten weer oké. Natuurlijk niet oneindig aantal keer maar dat zijn dan ook shirts die echt heel nat worden van het transpireren. Ik schat in dat hij ze eens in de zoveel keer id was doet. Als jij je wolletjes wast, blijven ze daarna dan wel een tijdje goed?

      Groetjes, Manon

      1. francis avatar
        francis

        Ik snap het ook niet goed Manon… Ik gebruik speciaal wasmiddel, heb wolkuur in huis, maar zelfs na een dag dragen, bijv. na de gymles op school, hangt er een vieze zweetlucht in. Het enige wat helpt, is als ik de oksels van het shirt insmeer met ossegal en dat laat intrekken en dan wassen. Ik heb er trouwens zelf ook last van als ik mijn wollen shirts draag. En de geur krijg ik er met gewoon wassen of luchten niet uit. Misschien zijn wij wel gewoon een vieze familie 😉

        1. Manon Gagic avatar
          Manon Gagic

          Hihi dat zal het vast zijn 🙂

          Ik kan t echt niet plaatsen, zeker niet bij een kindje van zes want die hebben ook nog geen hormonen etcetera die dan misschien de boosdoener zouden kunnen zijn. Heel vreemd.

    2. Goran avatar
      Goran

      Voor mij ook vrij onherkenbaar.
      Het enige wat ik kan bedenken is dat de wolvezel is aangetast door normaal wasmiddel, of dat de wol aan een wolkuur (lanoline) opfrisbeurt toe is.

  3. Anne avatar
    Anne

    Ik woon in Noorwegen en hier wordt geadviseerd bijv wollen rompertjes om de dag te dragen zodat de wol een dagje kan rusten/bijkomen.
    Ook heeft iedereen hier een schapenvachtje als onderlaag in de kinderwagen. Echt een aanrader, niet alleen bij vrieskou.

  4. Marijke Bongers avatar
    Marijke Bongers

    He, wat leuk Anne, zijn er nog meer wol wijsheden bij jullie? Ik denk dat de wol dan het vocht dat het opneemt weer kwijt kan.
    Ik heb ergens gelezen dat kinderen een uur langer slapen op wol. Ik ga da onderzoek eens terug opzoeken.

    1. Goran avatar
      Goran

      Dat is inderdaad de reden, wol kan vocht opnemen en binden (lekker droog en warm), maar alles heeft zijn limiet.
      De tip is dan ook om twee rompertjes van wol of wol/zijde te nemen en de ene te luchten terwijl de andere gebruikt wordt.
      Je kunt dan echt een hele tijd vooruit. Je zou veel meer katoenen rompertjes nodig hebben of veel vaker moeten wassen.

  5. Jeannette avatar
    Jeannette

    Mijn kindjes dragen zeker in de winter altijd wollen pyama's. Ook hebben ze een wollen onderdeken en een wollendekbed of deken. als ze dat een keertje niet hebben, bv omdat het gewassen moet worden, slapen ze onrustiger en minder lang. Als ze wel wol aan en om hebben slapen ze beter. Zelf heb ik als het heel koud is ook wel eens wol aan 's nachts en dan slaap ik echt heel heerlijk. Ik kan wol echt iedereen aanraden.

    1. francis avatar
      francis

      Voor mij helemaal herkenbaar!! Heerlijk slapen!

  6. Ellen avatar
    Ellen

    Ook wij hebben wol herondekt. Onze tweede houdt al vanaf de geboorte van warmte. Eerst heeft ze onder het wollen dekentje gelegen waaronder ik en mijn broer ook hebben gelegen. Ik heb er zelf een overtrekje (zoals voor een dekbed) bijgemaakt. Nu ze groter is, heb ik een wollen dekbed bij jullie besteld. Dat ligt echt onvoorstelbaar lekker. Mijn volgende dekbed wordt echt van wol. En het blijft (vermoedelijk door het gewicht) beter in de hoes zitten dan een donzen dekbed.
    Een echte aanrader.

    Ellen

  7. Natascha avatar
    Natascha

    Wat een leuke/goede info over wol!

    Wij zijn de laatste tijd ook steeds meer van de wol. Wat een fijn spul is het toch. Dat de kleintjes er beter door slapen kan ik me zeker iets bij voorstellen. Voor onze kleine meid heb ik de wollen oplegger bij jullie besteld. Ze slaapt daar zo lekker op. Ik zou er zelf heel graag naast gaan liggen, beetje krap helaas samen in een ledikantje.
    Wanneer wij zelf toe zijn aan een nieuwe slaapplek (bed, matras, dekbed) dan ga ik eerst kijken wat er allemaal in bio wol te krijgen is.

  8. Priscilla avatar
    Priscilla

    Ons eerste kindje sliep eigenlijk alleen lekker op ons, maar ons tweede kindje slaapt ook erg lekker in de box. Hij wordt af en toe wakker, nestelt zich nog eens lekker in en valt weer tevreden in slaap. Het verschil is dat we nu wél een schapenvacht in de box hebben liggen.

  9. Marijke Bongers avatar
    Marijke Bongers

    zelfgebreide sokjes in bed is ook lekker! Ik hoor wel eens dat als je echt niet tegen wol kan dat Alpaca een goede vervanging is. Hoe is de ervaring met wassen daarvan?
    Marijke
    www.sweetandsimplestuff.blogspot.com

  10. Laura avatar
    Laura

    wij zijn ook helemaal gek op wol. Wollen kleertjes, wollen denkbed, schapenvachtjes, heerlijk.

    Heel wat anders…maar wat weet jij over melamine? Ik die wel of niet slecht? Tegenwoordig worden kinderbodjes en bekers uit melamine gemaak maar is dat wel veilig? Bedankt. Laura

    1. Manon Gagic avatar
      Manon Gagic

      Hai, zie hier ons blog over melamine https://blog.greenjump.nl/post/2009/09/02/Broodtrommel-lunchbox-en-drinkbeker-van-Mepal.aspx en ook hier staat nog wat recents over melamine https://blog.greenjump.nl/post/2011/07/12/Schoolbeker-keuzehulp.aspx

      Mijn voorkeur heeft het niet, juist omdat er hele goede alternatieven zijn. Groeten, Manon

  11. Diana avatar
    Diana

    Hi Manon, leuk artikel over wol. Ik zou willen dat ik het ook kon gebruiken, maar ik ben er helaas erg allergisch voor. Ze zeggen dat het niet aan de wol ligt maar aan de middelen waarmee het behandeld is klopt dat en weet jij of er ergens wol te krijgen is die met iets anders is behandeld zodat allergische mensen het eindelijk ook kunnen gebruiken?

    1. Goran avatar
      Goran

      Allergie op de wolvezel zelf is inderdaad zeer zeldzaam. Er worden heel wat chemische middelen gebruikt om de wol te wassen, kleuren, wasbaar te maken etc.
      Gevoelige huid kan ook geirriteerd worden door het prikkerige van wol, zonder dat er sprake is van echte wolallergie.

      Wij hebben bijvoorbeeld wol van biologische oorsprong, die volgens de gots standaarden geproduceerd zijn.
      de wol/zijde combinaties zijn ook extra zacht.

      Het zou kunnen dat dit een optie is.
      zoek dus naar GOTS en KBT (duits voor biologische wol) eventueel merino of wol/zijde voor de zachtheid.

      1. Diana avatar
        Diana

        Hi Goran, dankjewel voor de tips, ik ga er snel naar kijken. Ik krijg vooral last van benauwdheid, niezen en jeuk in mijn ogen van wol. Ik vind het ook wel eens prikkerig aanvoelen, maar dat is het minste probleem. Waarschijnlijk ben ik dan toch allergisch voor de chemische middelen.

  12. Marijke Bongers avatar
    Marijke Bongers

    Diana, er bestaat Nimbus van het Duitse merk Atelier Zitron. Zij hebben een zuiver wollen draad van een merino schaap dat uit Duitland komt.
    Dus niet de halve wereld overgevlogen en veel meer controle op dierenellende. Het garen is heel fijn van vezel en daardoor heel zacht. Heb het al meer mensen verkocht die allergisch voor wol zijn maar hier tegen kunnen. Het is organisch en gigvrij gewassen en geverfd. Ben je echt allergisch voor wol dan kan soms babyalpaca een oplossing zijn. (dat komt van Mirasol en is een meer dan fairtade project) gevergd met gifvrije verfstoffen uit Peru) De lama's lopen in de bergen. Dit is nog (6x)warmer en zachter dan wol en bevat niet de woleigen stof lanoline(wolvet) waar sommige mensen niet tegen kunnen. Het is een middel-dikke draad voor nld 4 die je met een dubbelle draad ook op 7mm kan breien voor dikke kollen. misschien kan je het eens proberen.
    Marijke Bongers

    1. Diana avatar
      Diana

      Hallo Marijke, bedankt voor de info! Volgens mij ben ik niet allergisch voor lanoline, want ik gebruik ook crèmes waar dat in zit en daar merk ik niks van. Ik zal je tip opvolgen!

  13. Patrick avatar
    Patrick

    Wij zijn op zoek naar een wollen dekbed voor ons 4 jarig zoontje, echter is het vanwege ongelukjes wel makkelijk als die wasbaar is. De meeste wollen dekbedden zijn niet wasbaar, zoals al aangegeven wordt in het blog, maar toch zijn er merken die een wasbare variant verkopen, zoals bijvoorbeeld Woolmaxx. Wij kunnen niet achterhalen wat er met de wol gedaan is om het toch wasbaar te maken. Zijn er chemicalien toegepast etc? Wat is het (negatieve) gevolg van het toch wasbaar maken?Hebben jullie enig idee? Wat zouden jullie adviseren?

  14. Marie avatar
    Marie

    Bedankt voor het delen van deze informatie over verschillende soorten wol. Ik draag graag wollen kleding en heb het vroeger ook voor mijn kinderen gebruikt. Een schapenvacht isoleert goed en is in de winter fijn voor je baby om op te liggen. https://www.schapenvacht.shop/

  15. Marijke avatar
    Marijke

    Medicinale schapenvachten zijn ideaal voor baby's. Deze komen van het autralische merino schaap en kenmerken zich door hun grote vacht-dichtheid. Het houdt de spieren warm en geeft extra veel comfort. Deze kun je bijvoorbeeld vinden bij WOOOL. https://www.woool.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *