Voor je baby een wollen dekentje, wollen dekbed of wollen baby rompertje, allemaal wollen producten die al heel lang gebruikt worden, net zoals een heerlijke schapenvachtje voor je baby of voor jezelf. Waarom is wol eigenlijk zo geweldig, waarom slaap je zo heerlijk onder een wollen deken of wollen dekbed?
Wol zit zó heerlijk!
Door de zeer goede isolerende eigenschappen (in de vezel meegekregen) is wol comfortabel zowel bij warmte als in de kou. Hieronder zie je een sterk uitvergrote foto van een merino wol haar. De schubben houden lucht vast en isoleren daardoor heel goed.
Tegelijkertijd is wol waterafstotend door de natuurlijke wax (wolvet) die het bevat, deze wax is ook vuilafstotend. Synthetische alternatieven voor wol lossen dit op door het materiaal te impregneren met chemicaliën.
Hoewel wol waterafstotend is, is het wel vochtopnemend. Als men bijvoorbeeld transpireert dan kan wol tot 35% van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen. De complexe binnenkant van wol bindt het vocht in de vezel en de kleding voelt niet nat aan.
De huid wordt afgekoeld door het transport, opname en afgifte van het vocht aan de buitenlucht. Vandaar dat wol zowel bij warmte als kou haar werk doet.
Kampeerders, hikers en bergbeklimmers die op locatie niet elke dag schone kleren aan kunnen weten al lang dat de keuze tussen synthetische of wollen kleding bepaalt of men met een wasknijper op de neus moet slapen in de tent.
Wol kan dagen mee zonder te gaan stinken.
Toepassing van wol
Wol wordt op vele manieren toegepast bijvoorbeeld
- Schapenvachtje als speel- en slaaponderlegger voor jong en oud (heerlijk bij koude voeten).
- Matrassen, dekbedden, kussens en wollen dekens voor een heerlijke slaapomgeving
- Wollen (Thermo) ondergoed voor een lekker warme basislaag.
- Wollen Mutsen en Sjaals als bescherming tegen de winterse kou
- Knuffels, zowel vulling als buitenkant kunnen van dit 100% natuurlijke materiaal gemaakt worden.
Maar ook minder voor de hand liggend
- Duurzaam isolatie materiaal in de bouw
- Filteren van lucht in "sick buildings"
- Tapijt in vliegtuigen om te kunnen voldoen aan veiligheidseisen bij brand
De voordelen van wol
- Wol voelt warm aan als het koud is en koel als het warm is;
- Wol isoleert goed;
- Wol ademt;
- Wol kan veel vocht opnemen;
- Wol is brandvertragend;
- Wol is veerkrachtig waardoor het nauwelijks kreukt;
- Wol is voorzien van natuurlijk wolvet en daardoor vuilafstotend. Luchten en borstelen is vaak voldoende
Wassen
De natuur heeft er miljoenen jaren over gedaan om zo iets moois als wol te ontwikkelen. Waar het geen rekening mee heeft gehouden is wasmachines die wassen op 40 en 60 graden.
We wassen allemaal wel eens een katoenen shirt op een hogere temperatuur dan op het label staat en dat gaat vaak goed, bij wol echter niet! (krimpen en vervilten zijn het gevolg)
Wol gaat lang mee, maar mag absoluut niet boven de 30 graden gewassen worden.
Lees altijd goed de instructie op de labels. Handwas is het allerbeste, sommige kleding mag wel in de wasmachine, maar kies altijd voor het wolwas programma, en een wolwasmiddel omdat normaal wasmiddel de vezel en de natuurlijke wax aantast.
Wol is een puur natuurlijk product.
De meeste wol is afkomstig van schapen. Soms wordt er ook wol gebruikt van konijnen (bijv. Angora) en geiten (zoals Mohair/Kasjmir). Wol is er in vele soorten voor verschillende doeleinden. Zo is er bijvoorbeeld harrish tweed (stug maar sterk) en kasjmier (verfijnd, luxe en zacht).
Wol onderscheidt zich van haar doordat het schubben heeft. Hierdoor wordt de huid van het dier beschermd. Verder is wol gekroesd waardoor de lucht goed word vastgehouden. Hierdoor is wol een goede warmte-isolator. Beide eigenschappen maken wol zo bijzonder.
Soorten wol
Van schapen wordt er voor kleding gebruik gemaakt van lamswol en scheerwol. Lamswol is de wol van een lam of schaap wat voor het eerst geschoren wordt. Hierdoor is de wol, fijn, kort en zacht. Scheerwol is de wol die in de jaren na de eerste scheerbeurt word verkregen. Hierdoor zitten de vezels dichter op elkaar.
Naast de bovengenoemde wol bestaat er ook scheurwol of herwonnen wol. Dit is wol die afkomstig is van gebruikte wol. De kwaliteit van deze wol is aanzienlijk minder dan van de eerder genoemde scheerwol. En als laatste wordt blootwol of plootwol verkregen uit de chemische behandeling van huiden van geslachte schapen.
Merinowol
Merinowol is afkomstig van het merino schaap, de wol van dit ras heeft een zeer fijne structuur en is nog meer gekroesd, waardoor het zachter en warmer aanvoelt dan veel andere wolsoorten.
Het merino schaap komt oorspronkelijk uit Spanje, al is het nu vooral bekend uit Australië en Nieuw-Zeeland.
Geef een reactie