De schoolbeker van Lana, ik krijg de laatste tijd zoveel vragen over haar schoolbeker dat ik er een blog aan ga wijden :-).
Lana gebruikt nu een jaar haar rvs schoolbeker en ik ben nog steeds erg tevreden.
Lekvrije schoolbeker
Toen ik de schoolbeker van Lana ging uitkiezen, was ik vooral bezig met het materiaal, ik wilde geen plastic. Na een jaar naar school ben ik er achter dat het geweldig is dat haar schoolbeker nooit lekt! Ik hoor de moeders om me heen altijd klagen over niet lekvrije schoolbekers en na het zien van de natte tassen van vriendjes en vriendinnetjes snap ik ook waarom. Om over de drama’s van natte knutselwerkjes maar niet te spreken.
De schoolbeker van Lana lekt dus niet met haar ringdop. Ze heeft ook een sportdop en die neemt ze ook vaak mee. De sportdop lekt wel een beetje bij het ventieltje maar haar fles staat gewoon rechtop op school en dat gaat eigenlijk bijna altijd goed. Met de gewone ringdop lekt haar rvs schoolbeker gewoon niet en dus geef ik die vaak mee als ze zelf gaat sjouwen met haar tas.
Zelf open en dicht maken
Lana kan haar schoolbeker zelf open en dicht maken, er is geen ‘klikje’ wat ze moet horen voordat de dop goed zit en ik hoef de dop ‘s ochtends ook niet strak dicht te draaien. Ook heel erg fijn want ik stel me zo voor dat haar juffrouw al genoeg bekers open en dicht moet doen (alhoewel ik ook heel veel weggooipakjes en –flesjes zie op school 🙁 ).
Schoolbeker gaat niet kapot
We zijn inmiddels een schooljaar verder en de schoolbeker van Lana is gewoon nog heel. Er zitten wat kleine deukjes in, maar dat is niet gek als je bedenkt wat er allemaal met een schoolbeker gebeurt. Ik las pas een test waarin ze een auto over de Klean Kanteen, haar schoolbeker, hadden laten rijden…..de Klean Kanteen bleef heel, dus voor een kind toch lastig kapot maken.
De dop kan niet kapot, het schroefdraad kan niet kapot en de schoolbeker zelf kan ook niet kapot, ideaal!
Geen vieze smaakjes en geurtjes in haar schoolbeker
Ik geef het onmiddellijk toe: ik ben overgevoelig voor geurtjes in een beker. De dop die ik voor Lana op haar schoolbeker gebruik kan gewoon in de vaatwasser en toevallig hebben we de dop net een keer schoongemaakt met soda. De schoolbeker is van rvs en blijft vanzelf al vrij van geurtjes en smaakjes, even afspoelen, afwasborsteltje erin en klaar.
Welke schoolbeker kiest Lana?
Lana heeft in het begin als schoolbeker de Klean Kanteen classic meegekregen (zie hier links) en daarna de wijde versie, zie hier rechts. Lana zegt dat het haar niet uitmaakt als ik haar ‘s ochtends vraag welke ze mee wil nemen. Ze heeft ook een blauwe en een roze (beetje overdreven misschien :-))
Vooral voor het overblijven geef ik de Klean Kanteen wide (zie hier rechts zonder dop) mee. Die heeft een grotere opening zoals je op het plaatje kunt zien en drinkt eigenlijk net als een glas. Bij het overblijven krijgen andere kinderen een beker melk en dit lijkt daar dan op. Dit is ook meteen een thermosbeker, het is op haar school best wel warm en dan blijft haar drinken lekker koud tot 12 uur.
Milieu en gezondheid
De oorspronkelijke redenen om te kiezen voor een roestvrijstalen schoolbeker waren het milieu en de gezondheid van Lana. Ik wilde gewoon liever geen plastic, niet nog meer afval op deze wereld en ik wil geen risico lopen op eventuele schadelijke stoffen die uit plastic kunnen lekken.
Gelukkig blijkt in de praktijk dat de schoolbeker ook super goed werkt dus dat is heel fijn, tenslotte neemt ze de bekers toch 5 dagen per week mee naar school.
Verbazing over hoeveelheid afval na pauze
En nu ik toch lekker aan het schrijven ben….ik ben best vaak op school en zie dan de hoeveelheid afval die er is na een kleine pauze van de kleuters. De eerste keer was ik stomverbaasd en daarna vooral verontwaardigd. Vooral de grote hoeveelheid pakjes en plastic flesjes met vruchtensap en yoghurtdrankjes enzo zijn echt shockerend. Ik snap best dat het makkelijk is om ‘s ochtends iets uit de koelkast te pakken en het dan ook niet meer terug te krijgen en dus ook niet af te hoeven wassen……Ik denk dat als er een doorzichtige afvalbak op het schoolplein zou staan waarin ouders het afval van één dag van de hele school zouden kunnen zien, dat iedereen zich kapot zou schrikken.
Ik ga eens kijken of ik de school van Lana kan motiveren voor het ‘Pakje kans’ project waarbij naast het bewust maken van afval, het verschil tussen kleine pakjes en grote pakken geschonken wordt aan een goed doel.
Geef een reactie