‘Mijn zoontje bijt veel op zijn plastic speeltje, kan dit kwaad?’ ‘Zijn de plastic bakjes van de IKEA (of vul een andere winkel in) gifvrij?’ ‘Waarin bewaren jullie etenswaren?’
Dit soort vragen krijgen we regelmatig. Ook al vervang je je plastic flesjes en bekers door rvs flessen, koop je zoveel mogelijk houten speelgoed voor je kind, gebruik je glas in de keuken, toch blijf je in de praktijk heel veel plastic tegenkomen. Daarom een blog over de verschillende soorten plastic omdat plastic gewoon niet altijd te vermijden is en er ook veilige plasticsoorten bestaan.
Op plastic kun je vaak recycle codes terugvinden. De veilige codes zijn 1,2,4 en 5. Probeer de nummers 3,6 en meestal ook 7 te vermijden.
Gezien de hoeveelheid plastic op deze wereld, is recyclen altijd het beste en zelf probeer ik zo min mogelijk plastic bij te kopen.
PET code 1 relatief veilig
PET of PETE (polyethyleen tereftalaat) zie je vooral terug als het dunne plastic waarmee kleine water- en limonadeflesjes worden gemaakt. Voor eenmalig gebruik zijn deze flesjes veilig. Als je zeker wilt zijn, gebruik deze flesjes dan niet opnieuw, er is onderzoek gedaan waaruit blijkt dat ze DEHP lekken wanneer ze niet 100% perfect meer zijn. DEHP is mogelijk kankerverwekkend. Daarnaast kunnen er andere hormoonverstorende stoffen lekken.
PET is eenvoudig te recyclen wanneer het op de juiste manier wordt weggegooid, helaas vinden heel veel petflesjes niet de juiste weg en worden ze wereldwijd overal gevonden in de natuur. Een rvs drinkfles is echt een goede vervanging, je kunt ze goed schoonmaken, het materiaal neemt geen geurtjes en smaakjes op en ze gaan enorm lang mee.
HDPE code 2 veilig
HDPE (hoge dichtheid polyethyleen) is een dikkere, ondoorzichtigere plasticsoort die je terugziet in bijvoorbeeld shampooflessen, flessen met sap en speelgoed. Het is veilig, je kunt het opnieuw gebruiken en het is ook eenvoudig recyclebaar.
PVC code 3 vermijden
PVC staat voor polyvinylchloride en is een plasticsoort die je beter kunt vermijden. Je vindt PVC in douchegordijnen, zwembadjes, matrasbeschermers, slabbetjes, flessen van schoonmaakmiddelen en andere producten en het heeft echt een enorm specifieke (vieze) geur.
Wanneer PVC gemaakt wordt, komt er dioxine vrij, een mogelijk kankerverwekkende stof die zich ophoopt in dieren, mensen en het milieu. Daarnaast worden er vaak weekmakers gebruikt om PVC bruikbaar te maken voor verschillende toepassingen zoals bijvoorbeeld zwembadjes. De arbeiders die werken met PVC hebben een grotere kans op kanker dan een gemiddelde werknemer. Het is fijn dat er vervangende materialen komen zoals bijvoorbeeld katoenen zwembandjes.
LDPE code 4 veilig
LDPE (lage dichtheid polyethyleen) wordt gebruikt voor zachte plastic producten zoals plastic boodschappentasjes, plastic hoezen van de stomerij en knijpflessen. Het is één van de veiligere plasticsoorten en kan gerecycled worden. Natuurlijk is een eigen, herbruikbare boodschappentas nog altijd beter.
Polypropeen code 5 veilig
Polypropeen wordt gebruikt in harder, flexibel plastic zoals het badspeelgoed van Boon maar ook in rietjes, bakjes voor ijs en in opbergbakjes. Het is een veilige soort plastic en kan gerecycled worden.
Polystyrene code 6 vermijden
PS (Polystyreen) wordt gebruikt voor hardere plasticsoorten zoals wegwerpbekertjes en –bestek en voor styrofoam wat gebruikt wordt voor de vleesbakjes in de supermarkt. Er is discussie over de veiligheid van styreen, de basisstof voor dit plastic. Deze plasticsoorten kunnen styreen lekken, dat neurologisch schadelijk is en andere negatieve gezondheidseffecten heeft. Daarbij is het erg slecht voor het milieu.
Overige soorten code 7
De meest onduidelijke recycle code is nummer 7. Het is de restgroep. Aan de ene kant bevat nummer 7 polycarbonaat, waaruit BPA lekt. Aan de andere kant krijgen nieuwe soorten biologisch afbreekbaar plastic van bijvoorbeeld mais, aardappel en rijstzetmeel ook code 7. Daarnaast zijn er ook veilige plastics die onder deze code vallen. Code 7 kun je beter vermijden, behalve als je zeker weet dat je te maken hebt met één van de veilige of nieuwe biologisch afbreekbare plasticsoorten.
Plastic zonder code
Ik kom het zelf heel vaak tegen: plastic waarop helemaal geen recycle code staat. Ik vraag het vaak na bij de leverancier en als ik geen antwoord kan vinden, dan koop ik het liever niet. Er zijn zoveel veiligere alternatieven dat ik het risico niet wil lopen.
Recyclen of niet gebruiken
Ben je op zoek naar inspiratie om je plasticverbruik te verminderen, dan is de website van My Plastic Free Life een goede. De dame die hierachter zit, probeert echt zo plasticvrij mogelijk te leven.
Daarnaast wordt heel veel plastic wat gerecycled kan worden helemaal niet gerecycled. Neem even de moeite om bij het milieupark te vragen hoe je het het beste kunt weggooien.
RVS en glas als vervanging
Heel veel producten van plastic zijn te vervangen door bijvoorbeeld glas en rvs, ook voor kinderen. Onbreekbare, lekdichte rvs schoolbekers bijvoorbeeld, maar ook glazen drinkflessen en schoolbekers en rvs en bamboe drinkbekers voor thuis. Ook broodtrommels en bewaarbakjes en zakjes hoeven niet van plastic te zijn, die zijn er ook in rvs, glas en andere veilige materialen zoals siliconen en katoen. Voor volwassenen zijn er glazen en rvs drinkflessen, ideaal voor water, maar ook voor andere dranken en natuurlijk zijn er ook rvs en glazen thermosflessen.
Geef een reactie