Bijna iedereen drinkt water, elke dag weer. Steeds vaker komt water wat we drinken uit waterflessen en flesjes. Nederlanders drinken tegenwoordig drie keer zoveel water uit plastic flesjes als vijftien jaar geleden. In totaal 1 miljoen liter per dag. Overal zie je ze terug komen, op je werk, in de stad en bij de sportschool. Ziet er zo op het 1e gezicht best gezond uit zou je denken.
Is het drinken van bronwater nu eigenlijk gezonder en wat betekent het drinken van water uit een flesje voor het milieu?
Al deze waterflesjes belanden op onze steeds groter wordende mondiale afvalberg! Terwijl de oplossing zo voor de hand ligt: kraanwater!
Het zelf vullen van een glas als je ergens bent of een beker voor onderweg (zoals bijvoorbeeld de Klean Kanteen van rvs of de Retap van glas) met kraanwater is zo gedaan. En als je kraanwater niet zo lekker vindt, dan kun je een filter gebruiken zoals die van Brita dan is een eventueel vervelende bijsmaak ook weg.
Kwaliteit kraanwater versus water in fles
Het kraanwater in Nederland is van een uitstekende kwaliteit. Water uit de kraan wordt beter getest en gecontroleerd dan bron- of mineraalwater uit flessen of een flesje.
Daarnaast is kraanwater een stuk verser, het komt meestal uit een bron bij je in de buurt en hoeft daarom niet lang opgeslagen te worden en ver te worden getransporteerd.
Leidingwater mag geen risico opleveren voor de volksgezondheid. Daarom wordt het uitgebreid getest en gecontroleerd. De normen en specifieke eisen voor drink- en warm tapwater zijn vast gelegd in de waterleidingwet en in het waterleidingsbesluit. Deze zijn vastgesteld mede op advies van de WHO en de Gezondheidsraad door het ministerie van VROM.
Nergens anders in de wereld is het kraanwater zo goed van smaak en van uitstekende kwaliteit als in de meeste West-Europese landen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verbaast zich dan ook dat alsnog veel West-Europeanen de voorkeur geven aan gebotteld water: “In West-Europa is flessenwater meestal niet beter, en soms zelfs slechter van kwaliteit dan leidingwater.”
Flessenwater is dus niet beter of gezonder dan kraanwater. Toch smaakt het soms wel anders. Of toch niet? De Keuringsdienst van Waarde ontdekte dat het bronwater van Bar-Le-Duc, samen met Spa èèn van de best verkochte verpakte waters in Nederland, uit dezelfde grondlaag komt als het water wat in Utrecht gewoon uit de kraan komt, technisch gezien is het dus gewoon hetzelfde water. De naam is wel heel slim bedacht Bar-Le-Duc is namelijk gewoon het Franse woord voor Utrecht.
Mineraalwater is niet gezonder dan drinkwater uit de kraan.
Bij het drinken van mineraalwater wordt het idee gewekt dat het gezonder is om die extra mineralen binnen te krijgen. In flessen gebotteld mineraalwater kunnen soms minerale zouten zitten, die je niet in dezelfde hoeveelheid in kraanwater vindt. Als je gevarieerd eet krijg je voldoende mineralen binnen. Het is dus echt niet nodig om hier voor mineraalwater te drinken. Dat wat je teveel binnen krijgt plas je er trouwens gewoon weer uit. Beetje zonde om daarvoor een flesje mineraalwater te kopen.
Zelf je plastic waterflesje hervullen?
Water zelf tappen uit je kraan is goedkoper, gezond en een stuk minder milieubelastend.
Gelukkig zijn steeds meer Nederlanders zich daarvan bewust en kiezen ervoor om water uit de kraan te drinken. Het hervullen van een plastic waterflesje is alleen niet zo verstandig, ze zijn niet gemaakt voor hergebruik en het is zeer onhygiënisch.
De NFI deed onderzoek naar aanleiding van eerder onderzoek door microbioloog Rijkelt Beumer, verbonden aan de Universiteit Wageningen. In opdracht van het consumenten programma Kassa toonde hij vorig jaar aan dat het hervullen van flesjes erg onhygiënisch is. “De kwaliteit van het water stond gelijk aan slootwater”, vertelt Beumer. Na elke slok blijven er voedselresten en speeksel achter in het flesje. Er zouden daarnaast ook vooral darmbacteriën in de zelf gevulde flesjes voorkomen. “Er zitten meer bacteriën in hervulde flesjes water dan er in bedorven voedsel zitten”, stelt Beumer. Je wordt daar niet snel ziek van omdat het je eigen bacteriën zijn, maar een fris idee is het allerminst. Daarnaast is het ook zonde van de goede kwaliteit kraanwater die teniet wordt gedaan als je een vies flesje opnieuw vult.
Flesjes goed afwassen dus! Er zijn trouwens milieuvriendelijkere alternatieven die ook nog eens een stuk makkelijker schoon te maken zijn. De rvs flessen van Klean Kanteen bijvoorbeeld hebben een grote opening (waar zelfs je afwasborstel in kan),afgeronde hoekjes zodat er geen bacteriën kunnen blijven zitten in randjes en zijn heel glad van binnen zodat je ze eenvoudig uitspoelt. De ongekleurde kun je zelfs gewoon in de vaatwasser doen, de gekleurde kun je beter met de hand afwassen dan blijven ze langer mooi.
Geef een reactie