Als ik op zoek ga naar biologische kinderkleding voor mijn dochtertje kom ik toch vooral uit bij biologisch katoen en biologische wol. Er zijn wel andere materialen, maar die worden voor kinderkleding nog niet zoveel gebruikt. Andere materialen die gebruikt worden voor het maken van biologische kleding zijn wol, hennep, zijde, linnen, bamboe en brandnetel. Al deze stoffen hebben hun specifieke eigenschappen en brengen bepaalde productiemethoden met zich mee. Sommige van deze stoffen, zoals hennep en linnen, zijn ook in de niet-biologische vorm een stuk milieuvriendelijker dan katoen of wol.
Wol
Wol is voornamelijk afkomstig van schapen, maar ook van geiten, lama’s, paarden, kamelen, hazen en angorakonijnen. Wolvezels houden lucht goed vast. Het isoleert dus heel goed. Het kan tot 40% vocht opnemen uit de lucht zonder nat aan te voelen. Het nadeel is dat het kan kriebelen en daarom worden er vaak combinaties tussen wol en andere stoffen (katoen, zijde) gebruikt. De wollen kinderkleertjes die ik heb gekocht vind ik niet kriebelen. Mijn dochtertje heeft er (allerschattigst) ondergoed van en ik hoor haar nooit ergens over. Biologische wol wordt uit biologische dierteelt verkregen waarbij de dieren voorzichtig worden geschoren. Na het scheren wordt de wol niet in een chemische badje gedompeld, dit in tegenstelling tot reguliere wol. Reguliere wol brengt daarnaast veel milieuvervuilende aspecten met zich mee.
Hennep
Kleding gemaakt van hennep is sterk. Het gaat vijf keer langer mee dan katoen en voelt zachter aan. Het is zeer vochtregulerend en minder kreukgevoelig dan linnen. In 1937 werd hennep gebombardeerd tot een gevaarlijk product en werd het in Amerika verboden. Hennep is een vezelrijke, éénjarige plant die zeer snel groeit (twee tot vier meter in een jaar). Er zijn weinig bestrijdingsmiddelen nodig bij de teelt. Het is dan ook een zeer milieuvriendelijke grondstof. Om biologische hennep te maken is het van belang dat de bewerkingsmethoden milieuvriendelijk zijn.
Zijde
Zijde is een gladde stof met een glans. Zijde is zowel sterk als elastisch en het kan veel vocht opnemen (tot wel 40%). Net als wol is zijde bij koud weer warm en bij warm weer koel. Helaas bestaat er nog geen gecertificeerde biologische zijde: er is nog geen keurmerk voor. Wel zijn er zeer milieuvriendelijke manieren om zijde te produceren waardoor het de naam ‘biologisch’ zou mogen dragen. Zijde wordt geproduceerd door rupsen die een cocon maken waarin zij hun transformatie naar vlinder ondergaan. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van de gebruikte cocons nadat de rupsen zijn uitgevlogen, dan heet de zijde die daarvan wordt gemaakt wilde zijde. Dit is een zeer milieuvriendelijke manier om zijde te produceren. In de praktijk bestaan er ook bedrijven die de rupsen kweken en de poppen doden op het moment dat zij in hun cocon zitten. Deze vorm van zijde kweken is dus absoluut dieronvriendelijk. Wanneer zijde na de productie wordt gebleekt, geverfd en verzwaard, dan gebeurt dit met materialen die het milieu enorm kunnen schaden. Daarentegen kan kleding van wilde zijde die bewerkt is op een milieuvriendelijke manier wel biologisch zijn.
Linnen
Linnen kreukt. Tegelijkertijd is het zeer vochtopnemend en vochtdoorlatend. De grondstof van linnen is vlas. Vlas wordt op milieuvriendelijkere wijze geteeld dan katoen en op het moment dat je de keuze hebt tussen een niet-biologische linnen broek of een katoenen broek, dan draag je door te kiezen voor linnen al een steentje bij. Linnen is biologisch wanneer ook bij de bewerking van vlas tot linnen rekening gehouden wordt met het milieu.
Brandnetel
In Nederland is Brennels het enige bedrijf dat grootschalig brandnetels teelt. Zij zijn op zoek naar de beste manier om brandnetels te gebruiken in plaats van katoen.
Bamboe
Het is de vraag of bamboe aan te bevelen is. Bamboe is een zeer snel groeiende plant (2 meter in 60 dagen). Ook van bamboe kun je kleding maken. Het is net zo zacht als zijde, kreukt niet en bevat een bepaalde stof die onaangename lichaamsgeuren tegengaat. Het houdt het lichaam koeler en droger. Tijdens de teelt worden geen pesticiden gebruikt. Er is geen extra water nodig bij de teelt van bamboe en voor het maken van textiel worden alleen de zijtakken gebruikt waardoor de plant ieder jaar opnieuw gebruikt kan worden. Om van bamboe textiel te maken worden echter zeer veel chemische stoffen gebruikt. Er is een methode zonder chemische stoffen maar die is erg kostenintensief. Zorg er daarom voor dat je altijd bamboe kiest met een biologisch keurmerk (zoals SKAL of Oekotex) en dat zal heel moeilijk te vinden zijn.
Meer lezen
Op de website van Goede Waar kun je meer over lezen over de voor- en nadelen van verschillende stoffen.
Geef een reactie