Biologisch eten is nuttig voor de gezondheid van je gezin en die van de landarbeiders en houdt meer rekening met onze aarde.
Tegelijkertijd praat ik regelmatig met ouders die heel graag hun gezin zo min mogelijk in aanraking willen laten komen met pesticiden maar voor wie het lastig is om binnen hun budget 100% biologisch te eten. Daarom een aantal tips voor groente & fruit die ook veilig zijn als ze niet-biologisch zijn.
Avocado
Avocado heeft een dikke schil. De schil beschermt de vrucht tegen de pesticiden die van buiten komen. Het is altijd wel nuttig om de avocado toch goed te wassen voordat je de avocado opensnijdt zodat er geen stoffen van de schil op de vrucht komen.
Kiwi
De schil van de kiwi beschermt de vrucht tegen pesticiden. Ook wel weer even wassen.
Ananas
Ananas heeft een stevige, dikke schil waar geen pesticiden doorheen komen. Wel even wassen voor het opensnijden.
Mango
Ook voor mango geldt dat de dikke schil de vrucht beschermt tegen pesticide. Ook de mango eerst wassen voordat je de mango opensnijdt.
Papaya
De schil van de papaya houdt de pesticiden tegen. Wel wassen voordat je de papaya gaat eten.
Watermeloen
De schil van de watermeloen fungeert als een schild tegen pesticiden. De schil is zo dik dat er niets doorheen komt.
Broccoli
Broccoli groeit zonder al te veel pesticiden omdat er weinig ziekten en insecten zijn die een gevaar vormen voor de broccoli.
Asperge
Asperges zijn minder gevoelig voor ziekten en insecten waardoor er minder pesticiden nodig zijn voor de groei van asperges.
Erwten
Volgens internationaal onderzoek zijn erwten één van de meest veilige groenten om te eten. Er wordt de minste hoeveelheid pesticiden op aangetroffen.
Ui
Uien zijn niet zo gevoelig voor ziekten en insecten en worden daarom ook minder besproeid met pesticiden.
Kool
Kool bevat weinig pesticiden omdat er maar weinig pesticiden nodig zijn om kool te laten groeien.
Aubergine
Net als bij erwten blijkt uit internationaal onderzoek dat aubergines één van de minst vervuilde groenten zijn. Waarschijnlijk komt dit door de dikke schil. Edit 17-7-2009: uit onderzoek blijkt dat in 2008 in Nederland Aubergine één van de meest vervuilde groentes is. Dit wijkt dus af van de internationale onderzoeken.
Geef een reactie