Tandpasta met fluoride, welke kies je?

We schreven eerder over fluoride in tandpasta. Over dat dat goed is voor je tanden want het maakt je tandglazuur harder waardoor het tandbederf tegengaat. Maar dat het effect op je lijf minder positief kan zijn en dat we daarom ook kiezen voor tandpasta zonder fluoride.

Natuurlijk kiezen toch heel veel mensen gewoon voor fluoridetandpasta en daarom willen we graag weten wat daarin dan de keuze is.  Ook in kindertandpasta's zit fluoride. Natuurlijk wel in aangepaste hoeveelheden. Omdat we nieuwsgierig waren of er tussen de verschillende fluoridetandpasta’s veel verschil zit besloten we dit te onderzoeken.

Onderzoek naar kindertandpasta's

We selecteerden tien verschillende tandpasta’s van vijf verschillende merken. Per merk kozen we voor een tandpasta voor baby’s en peuters, globaal van 0 tot 5 jaar. De hoeveelheid fluoride in deze tandpasta's is 500 ppm (parts per million). En ook voor een tandpasta voor kleuters en grotere kinderen die al aan het wisselen zijn, en dus tussen 5 en 12 jaar zijn . De hoeveelheid fluoride in deze tandpasta's varieert van 1000 ppm tot 1450 ppm. De tandpasta’s zijn van de bekende A-merken: Aquafresh (GlaxoSmithKline), Elmex (Gaba Benelux), Oral-B (Procter & Gamble) en Prodent en Zendium (beide Unilever).

Bis-(hydroxyethyl)amino-wat?

Wat in opvalt is dat het ene merk transparanter is met betrekking de ingedriënten dan het andere merk. Zendium plaatst als enige een ingrediëntenlijst online. Elmex heeft één specifiek ingrediënt waar we niets over kunnen terugvinden. Namelijk bis-(hydroxyethyl)amino-propyl-N-hydroxy-ethyl-octadecylamine-dihydrofluoride. Na een paar keer gemaild te hebben krijgen we hier wat informatie over toegestuurd. Het ingrediënt-met-de-moeilijke-naam is aminfluoride.

Verschillende fluorides

Inmiddels is één ding duidelijk. Er is niet één soort fluoride, maar er zijn heel veel verschillende. Fluoride is een product dat ontstaat uit reacties tussen fluorionen. Fluor (F) behoort tot de groep van halogenen (kennen jullie de periodieke tabel nog?). Je ziet dus ook verschillende namen bij de ingrediënten, zoals natrium- of sodiumfluoride en aminfluoride. En Elmex heeft dus Aminfluoride. In de ingrediëntenlijst staat dit vermeld als Olaflur.

Wat zit er in tandpasta?

IMG_4146In totaal vonden we 51 ingrediënten. De tandpasta's met de minste ingrediënten zijn Oral-B Stages 3 (5-7 jaar) en Elmex junior (5-12), met ieder 11 bestanddelen. Zendium (5-12 jaar) heeft er maar liefst 20! Gemiddeld zitten er ongeveer 14 ingrediënten per tandpasta. Waaronder, naast fluoride, schuurmiddel, een schuimmiddel, een verdikker, een smaakje, zoetstof (saccharine en/of xylitol) en kleurstof. Daarbij aangevuld met verdunningsmiddel, oplosmiddel, conserveermiddel en een emulgator (een vermenger).

Parabenen en sodium lauryl sulfate

In een aantal tandpasta's troffen we parabenen aan. Dit zijn conserveermiddelen die een hormoonverstorend effect kunnen hebben. In Aquafresh Melktandjes (0-6 jaar) zitten propylparaben en methylparaben. Twee soorten dus. Methylparaben zitten ook in Elmex peuter (3-5 jaar) en beide Prodents (dus 0-5 jaar en 5-12 jaar).

Ook hadden een aantal tandpasta's sodium lauryl sulfate, een reinigingsmiddel dat irritaties aan huid en ogen kan veroorzaken. Het gaat om de twee Oral-B's, voor 2-4-jarigen en 5-7-jarigen en Aquafresh Grote Mensentanden, vanaf 6 jaar.

Met name propylparaben kun je beter niet in je lijf krijgen. Van alle bestanddelen die we vonden in de tandpasta’s scoort dit ingrediënt het hoogst op de ‘potentieel gevaarlijk’ ranking van de EWG’s Skin Deep Cosmetics Database .

Colostrum en loog

Een ander ingrediënt dat de wenkbrauwen deed fronsen was sodium hydroxide, oftewel loog. Dit bestanddeel zit in Aquafresh Grote Mensentanden (6+). En Zendium 5-12 jaar bevat colostrum. Eh, is dat niet de eerste melk van een zoogdier om een zuigeling mee te voeden? Ja, en het wordt ook gebruikt in cosmetica en dus tandpasta vanwege de beschermende werking.

Dus welke zou jij kiezen?

IMG_4138Alles bij elkaar genomen denken wij dat je voor baby- en peutertandjes het beste kunt kiezen voor Zendium 0-5 jaar, omdat hier geen parabenen of sodium lauryl sulfate in zit. Voor grotere kinderen zouden wij om diezelfde reden kiezen voor Elmex junior 5-12 jaar.

Wil je liever geen kindertandpasta met fluoride? Green Jump heeft verschillende soorten tandpasta in het assortiment zonder fluoride.

Een overzicht

Hieronder nog een overzicht van de ingrediënten.

De cijfers achter de ingrediënten zijn de scores in de EWG’s Skin Deep Cosmetics Database. Hun verdeling is als volgt: Bestanddelen die tussen de 0-2 scoren vormen een laag risico voor de gezondheid. Bestanddelen met een score tussen de 3-6 vormen een gemiddeld risico. En heeft een ingrediënt een cijfer tussen 7-10, dan kun je het betreffende produkt beter laten liggen. Dit ingrediënt vormt namelijk een hoog risico.

Alle ingrediënten met een meer dan gemiddeld of hoog risico voor de gezondheid zijn in het rood gemarkeerd. Zoals je ziet is er geen tandpasta die volledig risicoloos is. Overigens in de kindertandpasta van Weleda zit ook limonene, dat met een 4 een gemiddeld risico vormt. Wel is de variant in Weleda afkomstig van natuurlijke oliën. En om ook realistisch te blijven: als één van de laatste ingrediënten benzyl alcohol is, dan zijn de hoeveelheden daarvan natuurlijk ook minimaal.

Kindertandpasta 1 Oral-B Stages 2 Winnie de Pooh (2-4 jaar) bessen-bubblegum t/m 6 jaar

Aqua, sorbitol (0), hydrated silica (1), sodium lauryl sulfate (1-2), cellulose gum (0), aroma (0), sodium saccharin (1), carbomer (0), trisodium phosphate (0), sodium fluoride (3), limonene (4), CI 42090 (1)

bevat natriumfluoride (500 ppm)

Kindertandpasta 2 Oral-B Stages 3 (5-7 jaar) Disney prinsessen en Cars

Sorbitol (0), aqua, hydrated silica (1), sodium lauryl sulfate (1-2), cellulose gum (0), trisodium phosphate (0), sodium phosphate (0), aroma (0), sodium saccharin (1), carbomer (0), sodium (0), fluoride (3), limonene (4), benzyl alcohol (4), CI 45410 (1)

bevat natriumfluoride (1100 ppm)

Kindertandpasta 3 Aquafresh Melktandjes 0-6

Aqua, glycerin (0), hydrated silica (1), xylitol (0), PEG-6 (3), xanthan gum (0), sodium fluoride (3), sodium methyl cocoyl taurate (0), disodium phosphate (0), aroma (0), titanium dioxide (1-3), sodium saccharin (1), methylparaben (4), propylparaben (7), CI 73360 (2), CI 74160 (?)

Bevat natriumfluoride (500 ppm)

Kindertandpasta 4 Aquafresh grote mensen tanden 6+

Aqua, hydrated silica (1), sorbitol (0), glycerin (0), PEG-6, sodium lauryl sulfate (1-2), aroma (0), xanthan gum (0), titanium dioxide (1-3), acrylates/C 10-30 alkyl acrylate crosspolymer (0), sodium fluoride (3), sodium saccharin (1), chondrus crispus (carrageenan) (0), sodium hydroxide (1), limonene (4), CI 73360 (2), CI 74160 (?), CI 74260 (5)

Bevat natriumfluoride (1450 ppm)

Kindertandpasta 5 Zendium Nijntje 0-5 jaar

Aqua, sorbitol (0), hydrated silica (1), glycerin (0), carrageenan (2), steareth-30 (1), disodium phosphate (0), aroma (0), amyloglucosidase (0-1), sodium benzoate (1), citric acid (2), glucose oxidase (0), sodium fluoride (3), sodium saccharin (1), potassium thiocyanate (0), lactoperoxidase (0), CI 77891 (titanium dioxide) (1-3)

Bevat natriumfluoride (500 ppm)

Kindertandpasta 6 Zendium 5-12 jaar

Aqua, hydrated silica (1), sorbitol (0), xylitol (0), glycerin (0), steareth-30 (1), carrageenan (2), disodium phosphate (0), amyloglucosidase (0-1), citric acid (2), sodium fluoride (3), sodium saccharin (1), sodium benzoate (1), glucose oxidase (0), lysozyme (0), potassium thiocyanate (0), sodium caseinate (0), colostrum (0), lactoferrine (?), lactoperoxidase (0), CI 77891 (1-3)

Bevat natriumfluoride (1000 ppm)

Kindertandpasta 7 Elmex peuter

aqua, hydrated silica (1), sorbitol (0), hydrated silica (1), cellulose (0), titanium dioxide (1-3), PEG-40 hydrogenated castor oil (3), cocamidopropyl betaine (4), olaflur (?), aroma (0), limonene (4), methylparaben (4), saccharin (1), polyaminopropyl biguanide (2)

Bevat natriumfluoride (500 ppm)

Bevat bis-(hydroxyethyl)amino-propyl-N-hydroxy-ethyl-octadecylamine-dihydrofluoride. In de ingrediëntenlijst staat het vermeld als olaflur.

Kindertandpasta 8 Elmex junior 5-12 jaar

Aqua, hydrated silica (1), sorbitol (0), hydroxyethyl-cellulose (0), olaflur (?), CI 77891 (1-3), aroma (0), limonene (4), sodium saccharin (1), hydrochloric acid (2-3).

Bevat natriumfluoride (1400 ppm)

Bevat bis-(hydroxyethyl)amino-propyl-N-hydroxy-ethyl-octadecylamine-dihydrofluoride. In de ingrediëntenlijst staat het vermeld als olaflur.

Kindertandpasta 9 Prodent 0-5 jaar

Aqua, sorbitol (0), hydrated silica (1), glycerin (0), carrageenan (2), steareth-30 (1), aroma (0), disodium phosphate (0), sodium phosphate (0), methylparaben (4), sodium fluoride (3), carbomer (0), sodium saccharin (1), CI 77891 (1-3)

Bevat natriumfluoride (500 ppm)

Kindertandpasta 10 Prodent 5-12 jaar

Sorbitol (0), aqua, hydrated silica (1), xylitol (0), propylene glycol (3), sodium C14-C16 olefin sulfonate (2), disodium phosphate (0), aroma (0), xanthan gum (0), sodium fluoride (3), sodium saccharin (1), carbomer (0), sodium phosphate (0), methylparaben (4), limonene (4), CI 42051 (0), CI 77891 (1-3)

Bevat natriumfluoride (1100 ppm)

Reacties (33) -

 • Susan

  Susan

  1-3-2013 15:20:12 | Reply

  Manon en Goran,
  Wat een handig overzicht. Ik wisselde tot nu toe Elmex peuter af met verschillende smaken Weleda. Als de tube leeg is gaan we maar switchen naar de Zendium Nijntje. Ook al zijn beide kinderen ouder, ze krijgen dan wel wat fluoride, maar niet de driedubbele hoeveelheid.
  Ze vinden het trouwens fijn om tandpasta door te slikken, maar weten goed dat ze dat bij de Weleda wel mogen doen en bij de Elmex niet! Mooi compromis dus.

  Ik had nog wel een vraag omtrent de fluorbehandeling bij de tandarts. Afgelopen keer kreeg zoonlief dit namelijk voor het eerst. Ik werd er eigenlijk een beetje door overvallen en voor ik het wist had hij de bitjes al in zijn mond. Voor de volgende keer wil ik dus beslagen ten ijs komen, waarom ik dit liever niet wil.

  Wat doen jullie bij Lana en wat is (in het kort) je motivatie naar de tandarts toe?

  Alvast bedankt voor jullie reactie

 • Riney

  Riney

  1-3-2013 17:16:11 | Reply

  Susan, waarom wil je de Weleda afwisselen?
  Ik gebruik zelf ook Weleda, en dat bevalt prima.

  • Susan

   Susan

   1-3-2013 18:30:09 | Reply

   Riney, omdat ik het toch nog dubbel vind wel/geen fluoride... Dus niet zozeer om de weleda, want daar ben ik ook erg tevreden over, maar voor de afwisseling met een tandpasta met fluoride...

 • Manon

  Manon

  1-3-2013 21:05:56 | Reply

  Susan, bij ons exact hetzelfde als bij jou. We wisselen tussen tandpasta met en zonder fluoride, dat zijn we gaan doen toen bleek dat Lana een zwak gebit had ondanks ons goede poetsen (gaf tandarts ook expliciet aan). Wat betreft de fluorbehandeling hebben we na veel overleg met tandarts en hier in huis besloten het te doen terwijl ze wisselt. De tandarts, speciale kindertandarts, gaf aan dat fluoride op dat moment voor de tanden het meest nodig is. Zodra ze klaar is met wisselen stoppen we er weer mee. Groetjes, Manon

 • J

  J

  3-3-2013 8:08:08 | Reply

  Ik zou graag willen weten of iemand een kindertandpasta heeft gevonden met fluoride, maar zonder sorbitol. Ik wil ook graag afwisselen vanwege het fluoride gedeelte, maar mijn zoontje kan niet tegen sorbitol. Andere zoetstoffen zijn geen probleem. Ik heb al heel veel tubes gelezen, maar nog niets gevonden.

 • DagmarH

  DagmarH

  3-3-2013 21:41:43 | Reply

  Hoi J,

  Van de 'A-merken' zit er geen sorbitol in Kindertandpasta 3 Aquafresh Melktandjes 0-6. Ik weet niet hoe oud je zoontje is? In deze tandpasta zitten helaas wel methylparaben :(

  Misschien zijn er huismerken van kindertandpasta die geen sorbitol bevatten?

  De Witte Tandenwinkel is ook een goed informatiepunt.

 • J

  J

  4-3-2013 10:28:57 | Reply

  Hoi DagmarH
  Dankjewel voor je reactie. Tot nu toe heb ik bijna alle huismerken al gehad. Zelfs in homeofresh zit sorbitol. Dus ik ga toch maar voor de aquafresh, denk ik. Dan wissel ik die af met Weleda. Bedankt voor je reactie.

 • Yeoman-X

  Yeoman-X

  9-4-2013 6:23:56 | Reply

  Even tussendoor; Ik gebruik fluoride vrije tandpasta vh Kruidvat, 1euro. Het izz vrij nieuw.

  • Renee

   Renee

   7-1-2016 14:26:44 | Reply

   Hoi! Ik kan de fluoridevrije tandpasta van de kruitvat niet vinden, weet jij of deze nog steeds bestaat? Bedankt!

   • shiv

    shiv

    7-1-2016 15:46:00 | Reply

    merk kruidvat?

    je kunt ook zelf tp maken trouwens.. dat is wellicht het beste..

    naar eigen smaak; goedkoper; gezonder; minder afval; ...?

   • Manon

    Manon

    7-1-2016 16:21:59 | Reply

    Hai, helaas weet ik dat niet. Groetjes, Manon

   • Yeoman-X

    Yeoman-X

    9-1-2016 0:23:07 | Reply

    Jawel, een fluorroodoranje [ironisch toch] tube ULTRADENT met kruidvat in het klein. Witte dop

 • Yeoman-X

  Yeoman-X

  9-4-2013 6:39:01 | Reply

  Even tussendoor 2; EveNa gelezen. Zit wel sorbitol in en methylparaben in. Het huismerk heet Ultradent.
  Dan Weleda toch de beste keuze.

 • Sabine Meester

  Sabine Meester

  10-4-2013 21:10:51 | Reply

  Hoi Manon en Goran,

  Wij poetsen de tandjes van onze zoon met Weleda en geven hem aanvullend xylitol snoepjes van Peppersmith (Tingz). Ons idee is dat we dan het gemis van fluoride kunnen compenseren/ vervangen.
  Ik las dat jullie nog op zoek waren naar natuurlijke xylitol snoepjes zonder toevoegingen. Kijk eens op de website www.shopforfoodies.nl

  Groet, Sabine

  • Manon

   Manon

   10-4-2013 21:22:55 | Reply

   Dank je wel!

 • Charlotte

  Charlotte

  29-4-2013 8:37:44 | Reply

  Hoi,

  Ik vraag me af hoe het zit met de tandpasta van lavera. Ik kwam deze gek genoeg tegen bij bol.com, maar met weinig info. Ik ben daarbij geen held in het ontcijferen van ingrediënten, maar misschien weet iemand hier of deze ok is. Ik zou het liefst een tandpasta erbij vinden met als enige slechte ingrediënt fluoride.

  Groetjes Charlotte

  • Manon

   Manon

   29-4-2013 22:48:35 | Reply

   Herkenbaar! Eén van deze http://www.lavera.nl/producten/s/6/tandverzorging/

 • Xatira

  Xatira

  29-4-2013 20:22:32 | Reply

  Charlotte,

  Welke tandpasta wil je gebruiken van Lavera? Er zijn er een paar,zelfs met  sodium fluor. Mijn mondhygiëniste vertelde dat je je tanden ook met zout kan poetsen. Tensidegehalte  is een wasactive stof.

 • Charlotte

  Charlotte

  29-4-2013 23:35:20 | Reply

  Ik heb zelf nu de saline tandpasta van weleda (brrr wat vies met die zoutkristallen haha!) maar het gaat mij nu om de kinderen. In de kindertandpasta van lavera zit geen fluoride (degene die ik vond) maar alsin de tandpasta van lavera voor volwassenen wel fluoride zit, maar geen andere slechte stoffen, dan overweeg ik gewoon deze ook voor de kinderen te gebruiken. Maar, dan zou ik willen weten hoeveel fluoride erin zit in tegenstelling tot kindertandpasta's. Dat was hier van de andere merken zo mooi uitgezocht, dus vandaar mijn vraag hier of iemand weet hoe het zit met de lavera tandpasta's

  • Manon

   Manon

   30-4-2013 7:51:48 | Reply

   Hai Charlotte, dat is ook een idee! De Lavera groen (basis sensitive) heeft 1400 ppm fluoride dus je moet dan wel echt weinig gebruiken en zorgen dat ze het niet doorslikken. Op de tube staat zelfs: "Children of 6 years and younger: Use a pea sized amount for supervized brushing to minimize swallowing...." Dus ook Lavera houdt er rekening mee dat kinderen het gebruiken.

 • kees

  kees

  15-7-2013 17:25:36 | Reply

  wat een misleiding

  Fluor is ten alle tijden GIFTIG en slecht voor de ontwikkeling van de hersenen van uw kind.  
  Ga zelf op zoek naar informatie.

  Er zijn zat alternatieven zonder Fluor.
  Juist als ze nog zo jong zijn is de schade die het toebrengt aan de hersenen het groots. Men wil geen slimme mensen meer die in opstand kunnen komen,  domme gehoorzame werkers dat is wat men wil.

  INFORMEER UZELF HIEROVER

  • Manon

   Manon

   15-7-2013 17:48:03 | Reply

   Beste Kees, dit blog is bedoeld om info te geven aan diegenen die wel graag (altijd, tijdelijk of af en toe) met fluoride willen poetsen. Het andere verhaal over fluor staat hier http://www.greenjump.nl/Blog/post/2009/08/02/Tandpasta-voor-je-kind-met-of-zonder-fluoride.aspx

   Groeten, Manon

 • Joke

  Joke

  15-7-2013 18:57:58 | Reply

  Ik geef mijn kinderen de kindertandpasta van Weleda, daar zitten tenminste geen parabenen in. Het is wel heel raar, dat parabenen in voeding verboden zijn, maar wel in tandpasta mogen zitten, die vaak ook (gedeeltelijk) doorgeslikt wordt door kinderen! Ik heb Elmex daar ooit over aangeschreven. Kinderen hoeven geen fluoride meer bij te slikken, omdat het al in tandpasta zit, maar ze mogen kindertandpasta niet doorslikken was het antwoord. Vaag!! Gewoon lekker de tandpasta van Weleda dus..

 • Henriette Verhoef

  Henriette Verhoef

  24-7-2013 15:14:07 | Reply

  Het eerste jaar hebben wij de tandjes van onze zoon gepoetst met Urthekram, vergelijkbaar met Weleda, heel weing ingredienten. Vond ik wel een fijn idee, zo'n klein lijfje en ze slikken alles nog door. Maar ik vond toch dat hij op een gegeven moment wat erg doorzichtige tanden kreeg. Dat herkende ik, want dat kreeg ik ook na een hele tijd poetsen met zeep. We zijn toen overgestapt op de Lavera en onze tanden varen er wel bij. Hier zit voor volwassenen en kinderen xilitol in. Misschien dat we de thingz snoepjes ook nog wel gaan doen, maar er staat niet bij dat ze biologisch zijn. En dat vind ik voor met name de citrusvruchten wel belangrijk. Die zijn nml. zo bespoten dat je het er niet meer af of uit krijgt.

 • Kirsten

  Kirsten

  15-8-2013 20:24:52 | Reply

  Wij gebruiken voor de kids al jaren die roze van lavera. Prima tandpasta en ze hebben een heel goed gebit.

 • jose

  jose

  20-11-2013 13:58:06 | Reply

  Bent u bekend met de schadelijke effecten van Xylitol??
  Zelfs de FDA heeft dit jaren geleden als kankerverwekkend bestempeld.
  Valt in de categorie kunstmatig zoetstof.
  Voor mijn dochter alleen de weleda en lavera tandpasta.

  • Henriette

   Henriette

   22-11-2013 18:12:17 | Reply

   Beste  Jose,
   In die van Lavera zit toch ook Xilytol?
   En kan je een link of zoiets toevoegen waar je deze info hebt gevonden?
   Bedankt

 • Kubera

  Kubera

  24-12-2013 20:05:46 | Reply

  Als men fluoride gebruikt -- wetende dat het een giftig afvalstof waar de industrie in plaats van kosten op maakt, geld op verdient -- en dit blijft gebruiken, dan is er iets goed mis...

  • Kubera

   Kubera

   24-12-2013 20:07:08 | Reply

   Als men fluoride gebruikt -- wetende dat het een giftig afvalstof is (...)

 • Dicky

  Dicky

  3-1-2014 0:47:47 | Reply

  Het is niet nodig om tandpasta te gebruiken het allerbeste alternatief is COCOSOLIE MET KELTISCH ZEEZOUT tanden worden prachtig schoon en wit en het is ook nog gezond en zeker voor kinderen want het kan geen kwaad doen als ze het doorslikken !! .......

  • Maike

   Maike

   20-4-2016 17:08:47 | Reply

   Beste Dick. Zou je me kunnen vertellen waar je dat gehaald hebt.. Of maak je t zelf?? Als je t zelfmaakt?? Wat zijn de verhoudingen??

 • Annika

  Annika

  31-1-2016 20:49:03 | Reply

  Heeft u wellicht info beschikbaar over welke tandpasta's melkeiwit bevatten? Mijn zoontje heeft koemelkallergie, en nou had ik de Zendium 0-5 gekocht en zag op de achterkant staan dat er melkeiwit in zit. Welk ingredient is dit? Ik weet niet zeker of alle fabrikanten het er ook expliciet bij zetten. Of kan ik sowieso beter die van Weleda gebruiken? Hartelijk dank!

  • Manon

   Manon

   31-1-2016 21:41:05 | Reply

   Hai, dat durf ik niet zo te zeggen, ik zou dat gewoon even navragen per merk als je twijfelt over de ingredienten, dat zou een merk zeker moeten kunnen aangeven. Groetjes, Manon

Loading