Als je je wat meer verdiept in schadelijke stoffen in dagelijkse producten, dan komt het moment dat je je afvraagt of je echt alles uit je badkamer weg moet gaan gooien. Moeilijke termen, ingewikkelde woorden en vaak een halve uitleg zorgen er eigenlijk alleen maar voor dat je er onrustiger van wordt.
Hieronder een lijstje met tien synthetische ingrediënten die je echt beter kunt vermijden, zeker als het gaat om zogenoemde haar- en huidverzorgingsproducten. De oprichter van het merk Aubrey heeft onderstaand lijstje gemaakt en wij hebben het vertaald.
1) Petrolatum oftewel vaseline (dus ook je lippenbalsem)
Vaseline wordt in cosmetica gebruikt als zachtmaker en dat merk je bijvoorbeeld in veelgebruikte lippenbalsems. Het vervelende van dit stofje is dat het juist het tegenovergestelde doet van wat het belooft. Het verzacht heel even de huid of je lippen, maar zorgt ervoor dat de huid wordt afgesloten en haar eigen vochtregulerende vermogen verliest. Uiteindelijk ben je dan dus alleen maar verder van huis. Er zijn verder geen hele schadelijke effecten, het werkt je eigenlijk gewoon alleen maar tegen.
Petrolatum komt uit de petrochemische industrie en is een goedkope grondstof, dat is ook meteen de reden waarom het veel gebruikt wordt. De natuurlijke vervangers hiervan zijn veel kostbaarder. Fabrikanten gebruiken petrolatum omdat het ontzettend goedkoop is en gebruiken dan teksten zoals bijvoorbeeld Labello: verrijkt met jojobaolie en sheaboter. Bij de ingrediënten staat dan: kostbare jojobaolie en natuurlijke sheaboter en de rest van de ingrediënten wordt vergeten. Zelfs de pure & natural lijn van Labello bevat nog een hoop chemische stofjes.
2) Methyl-, propyl-, butyl- en ethylparabenen
We schreven eerder al een blog over parabenen. Deze stofjes zijn hele goede conserveringsmiddelen en er is onduidelijkheid over de schadelijkheid ervan. Ze worden in verband gebracht met allergische reacties en huiduitslag en, belangrijker, met hormoonverstorende eigenschappen. Zoals ook in het eerdere blog geschreven: er zijn voldoende producten te vinden die geen parabenen bevatten, dus persoonlijk kiezen wij hier voor.
3) Diethanolamine (DEA), triethanolamine (TEA)
Worden in cosmetica vaak gebruikt als emulgatoren en/of schuimmiddel. Kunnen allergische reacties veroorzaken, oogirritaties, droog haar en droge huid. DEA en TEA zijn samenstellingen met ammonia en wanneer deze in contact komen met nitraten kunnen ze kankerverwekkende nitrosaminen vormen. Deze stoffen zijn giftig als ze gedurende een langere periode door de huid worden opgenomen.
4) Diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea
Dit zijn veel gebruikte conserveermiddelen. Volgens de American Academy of Dermatology zijn deze stoffen een van de hoofdoorzaken van contactdermatitis oftewel contacteczeem. Twee handelsnamen voor deze chemicaliën zijn Germall II en Germall 115. Geen van de Germall chemicaliën bevat een goed antischimmelmiddel, en ze moeten beiden worden gecombineerd met andere conserveermiddelen. Beide chemicaliën geven formaldehyde vrij, wat giftig kan zijn.
5) Sodium lauryl/laureth sulfate
SLS is een veel voorkomend ingrediënt dat gebruikt wordt in huid- en haarverzorgingsproducten. Het is een goedkope, agressieve reiniger die bijvoorbeeld in shampoos gebruikt wordt vanwege zijn reinigende en schuimende eigenschappen.
Hoewel het afgeleid is van petroleum, lijkt het qua benaming vaak alsof het van kokosnoot afkomstig is, om ons ervan te overtuigen dat het natuurlijk is en dus veilig. Niets is echter minder waar! SLS kan oogirritaties veroorzaken en verder huiduitslag, haaruitval, vervelling van de hoofdhuid (lijkt op roos) en allergische reacties.
6) Propylene glycol (PG)
In ideale situaties is dit een natuurlijke glycerine gemengd met ethanol, wat beiden natuurlijke ingrediënten zijn. Propylene glycol is een vochtdrager en wordt in producten gebruikt in plaats van glycerine. (Bijvoorbeeld in shampoos en make-up, maar ook in muffins en cakes). Het trekt beter in de huid dan glycerine en het is goedkoper, daarom wordt het veel gebruikt in cosmetica. Het wordt echter ook gebruikt in wasmiddelen, remvloeistof, antivries, latex en verf! Het ontvet en droogt de huid zeer sterk uit. Bovendien kan het opgenomen worden in de bloedbaan en allergische reacties veroorzaken, evenals netelroos en eczeem.
Als je op een etiket PEG (polyethylene glycol) of PPG (polypropylene glycol) ziet staan, pas dan op: dit zijn aan propylene glycol (PG) gerelateerde synthetische stoffen.
7) PVP/VA Copolymer
Een van petroleum afgeleid chemisch bestanddeel dat gebruikt wordt in haarlak, conditioners en crèmes als filmvormer, het legt dus een laagje om je haar. Dit ingrediënt kan als schadelijk worden beschouwd, omdat de deeltjes die ingeademd worden schade kunnen toebrengen aan de longen van personen met bijvoorbeeld astma.
8) Stearalkonium chloride
Dit ingrediënt is een ‘quaternaire ammoniumverbinding’, als je dit opzoekt op internet lees je het volgende: “een organisch-chemische verbinding met een positief geladen stikstofatoom, onder andere toegepast in shampoos”.
Het is door de textielindustrie ontwikkeld als een soort wasverzachter en werkt ook antistatisch. Het is voor de fabrikanten een stuk goedkoper en eenvoudiger om te gebruiken in shampoos en conditioners dan proteïnen en plantaardige stoffen, die juist wél heilzaam zijn voor het haar. Veroorzaakt allergische reacties.
9) Synthetische kleuren
Worden gebruikt om cosmetica er ‘mooi’ uit te laten zien, maar synthetische kleuren zouden, samen met synthetische haarverf, altijd vermeden moeten worden. Vaak vind je ze op het etiket terug als FD&C of D&C gevolgd door een kleur en een nummer.
Veel synthetische kleuren kunnen kankerverwekkend zijn. Als je dit ingrediënt tegenkomt op een etiket, kan je het beter niet gebruiken.
10) Fragrance/ Parfum
De synthetische parfumstoffen die in cosmetica gebruikt worden, kunnen wel uit 200 ingrediënten bestaan. Je kunt er dus nooit achter komen welke chemicaliën er precies inzitten, want op het label staat simpelweg alleen ‘fragrances’ of ‘parfum’ en de fabrikant is niet verplicht om te melden wat er precies in zit . Een greep uit de problemen die deze stoffen kunnen veroorzaken: hoofdpijn, duizeligheid, uitslag, hyperpigmentatie, hoesten, overgeven, huidirritaties… en ga zo maar door. Heel belangrijk is ook dat parfum in verband gebracht wordt met hormoonverstorende eigenschappen.
Bij Green Jump vind je veilige alternatieven en gegarandeerd biologische en natuurlijke producten zonder schadelijke stoffen, bijvoorbeeld van Weleda en Lavera.