10 risicovolle ingrediënten in verzorgingsproducten

Parabenen plaatjeAls je je wat meer verdiept in schadelijke stoffen in dagelijkse producten, dan komt het moment dat je je afvraagt of je echt alles uit je badkamer weg moet gaan gooien. Moeilijke termen, ingewikkelde woorden en vaak een halve uitleg zorgen er eigenlijk alleen maar voor dat je er onrustiger van wordt. 

Hieronder een lijstje met tien synthetische ingrediënten die je echt beter kunt vermijden, zeker als het gaat om zogenoemde haar- en huidverzorgingsproducten. De oprichter van het merk Aubrey heeft onderstaand lijstje gemaakt en wij hebben het vertaald.

1) Petrolatum oftewel vaseline (dus ook je lippenbalsem)

Vaseline wordt in cosmetica gebruikt als zachtmaker en dat merk je bijvoorbeeld in veelgebruikte lippenbalsems. Het vervelende van dit stofje is dat het juist het tegenovergestelde doet van wat het belooft. Het verzacht heel even de huid of je lippen, maar zorgt ervoor dat de huid wordt afgesloten en haar eigen vochtregulerende vermogen verliest. Uiteindelijk ben je dan dus alleen maar verder van huis.   Er zijn verder geen hele schadelijke effecten, het werkt je eigenlijk gewoon alleen maar tegen.

Petrolatum komt uit de petrochemische industrie en is een goedkope grondstof, dat is ook meteen de reden waarom het veel gebruikt wordt. De natuurlijke vervangers hiervan zijn veel kostbaarder. Fabrikanten gebruiken petrolatum omdat het ontzettend goedkoop is en gebruiken dan teksten zoals bijvoorbeeld Labello: verrijkt met jojobaolie en sheaboter. Bij de ingrediënten staat dan: kostbare jojobaolie en natuurlijke sheaboter en de rest van de ingrediënten wordt vergeten. Zelfs de pure & natural lijn van Labello bevat nog een hoop chemische stofjes.

2) Methyl-, propyl-, butyl- en ethylparabenen

We schreven eerder al een blog over parabenen.  Deze stofjes zijn hele goede conserveringsmiddelen en er is onduidelijkheid over de schadelijkheid ervan. Ze worden in verband gebracht met allergische reacties en huiduitslag en, belangrijker, met hormoonverstorende eigenschappen. Zoals ook in het eerdere blog geschreven: er zijn voldoende producten te vinden die geen parabenen bevatten, dus persoonlijk kiezen wij hier voor.

3) Diethanolamine (DEA), triethanolamine (TEA)

Worden in cosmetica vaak gebruikt als emulgatoren en/of schuimmiddel. Kunnen allergische reacties veroorzaken, oogirritaties, droog haar en droge huid. DEA en TEA zijn samenstellingen met ammonia en wanneer deze in contact komen met nitraten kunnen ze kankerverwekkende nitrosaminen vormen. Deze stoffen zijn giftig als ze gedurende een langere periode door de huid worden opgenomen.

4) Diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea

Dit zijn veel gebruikte conserveermiddelen. Volgens de American Academy of Dermatology zijn deze stoffen een van de hoofdoorzaken van contactdermatitis oftewel contacteczeem. Twee handelsnamen voor deze chemicaliën zijn Germall II en Germall 115. Geen van de Germall chemicaliën bevat een goed antischimmelmiddel, en ze moeten beiden worden gecombineerd met andere conserveermiddelen. Beide chemicaliën geven formaldehyde vrij, wat giftig kan zijn.

5) Sodium lauryl/laureth sulfate

SLS is een veel voorkomend ingrediënt dat gebruikt wordt in huid- en haarverzorgingsproducten. Het is een goedkope, agressieve reiniger die bijvoorbeeld in shampoos gebruikt wordt vanwege zijn reinigende en schuimende eigenschappen.

Hoewel het afgeleid is van petroleum, lijkt het qua benaming vaak alsof het van kokosnoot afkomstig is, om ons ervan te overtuigen dat het natuurlijk is en dus veilig. Niets is echter minder waar! SLS kan oogirritaties veroorzaken en verder huiduitslag, haaruitval, vervelling van de hoofdhuid (lijkt op roos) en allergische reacties.

6) Propylene glycol (PG)

In ideale situaties is dit een natuurlijke glycerine gemengd met ethanol, wat beiden natuurlijke ingrediënten zijn. Propylene glycol is een vochtdrager en wordt in producten gebruikt in plaats van glycerine. (Bijvoorbeeld in shampoos en make-up, maar ook in muffins en cakes). Het trekt beter in de huid dan glycerine en het is goedkoper, daarom wordt het veel gebruikt in cosmetica. Het wordt echter ook gebruikt in wasmiddelen, remvloeistof, antivries, latex en verf! Het ontvet en droogt de huid zeer sterk uit. Bovendien kan het opgenomen worden in de bloedbaan en allergische reacties veroorzaken, evenals netelroos en eczeem.
Als je op een etiket PEG (polyethylene glycol) of PPG (polypropylene glycol) ziet staan, pas dan op: dit zijn aan propylene glycol (PG) gerelateerde synthetische stoffen.

7) PVP/VA Copolymer

Een van petroleum afgeleid chemisch bestanddeel dat gebruikt wordt in haarlak, conditioners en crèmes als filmvormer, het legt dus een laagje om je haar. Dit ingrediënt kan als schadelijk worden beschouwd, omdat de deeltjes die ingeademd worden schade kunnen toebrengen aan de longen van personen met bijvoorbeeld astma.

8) Stearalkonium chloride

Dit ingrediënt is een ‘quaternaire ammoniumverbinding’, als je dit opzoekt op internet lees je het volgende: “een organisch-chemische verbinding met een positief geladen stikstofatoom, onder andere toegepast in shampoos”.

Het is door de textielindustrie ontwikkeld als een soort wasverzachter en werkt ook antistatisch. Het is voor de fabrikanten een stuk goedkoper en eenvoudiger om te gebruiken in shampoos en conditioners dan proteïnen en plantaardige stoffen, die juist wél heilzaam zijn voor het haar. Veroorzaakt allergische reacties.

9) Synthetische kleuren

Worden gebruikt om cosmetica er ‘mooi’ uit te laten zien, maar synthetische kleuren zouden, samen met synthetische haarverf, altijd vermeden moeten worden. Vaak vind je ze op het etiket terug als FD&C of D&C gevolgd door een kleur en een nummer.

Veel synthetische kleuren kunnen kankerverwekkend zijn. Als je dit ingrediënt tegenkomt op een etiket, kan je het beter niet gebruiken.

10) Fragrance/ Parfum

De synthetische parfumstoffen die in cosmetica gebruikt worden, kunnen wel uit 200 ingrediënten bestaan. Je kunt er dus nooit achter komen welke chemicaliën er precies inzitten, want op het label staat simpelweg alleen ‘fragrances’ of ‘parfum’ en de fabrikant is niet verplicht om te melden wat er precies in zit .  Een greep uit de problemen die deze stoffen kunnen veroorzaken: hoofdpijn, duizeligheid, uitslag, hyperpigmentatie, hoesten, overgeven, huidirritaties… en ga zo maar door. Heel belangrijk is ook dat parfum in verband gebracht wordt met hormoonverstorende eigenschappen.

Bij Green Jump vind je veilige alternatieven en gegarandeerd biologische en natuurlijke producten zonder schadelijke stoffen, bijvoorbeeld van Weleda en Lavera.

Reacties (22) -

  • Ernst Ferro

    Ernst Ferro

    18-6-2012 13:25:42 | Reply

    Er staat een fout in dit artikel. Propylene glycol wordt afgekort als PG, PEG is Polyethyleenglycol. PPG is polypropyleenglycol. Dit zijn allemaal hele verschillende stoffen stoffen. Propyleenglycol is een ongevaarlijke stof die in heel veel producten voorkomt als E nummer. Propyleenglycol zit ook in rookmachines in theater en discotheek. Gelieve PG PEG en PPG niet door elkaar te halen. Sla wikipedia er maar eens op na.

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      18-6-2012 22:34:12 | Reply

      Ernst, we zoeken het even uit en komen er op terug, dank je wel! Groetjes, Manon

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      19-6-2012 11:15:48 | Reply

      Het is aangepast. Ik begrijp nu ook de zorg over PG gezien jouw website http://ebnferro.com/e-vloeistoffen als ik het goed begrijp zit er PG in jouw producten.

      Groeten, Manon

    • Sara

      Sara

      29-3-2015 19:31:20 | Reply

      Abstract Propylene glycol (...) in indoor air have recently been associated with asthma and allergies as well as sensitization in children.
      https://archive.org/details/pubmed-PMC3037050

  • Frits

    Frits

    18-6-2012 13:27:13 | Reply

    Geweldig!
    Dank je wel voor het plaatsen van deze lijst.

  • andre

    andre

    19-6-2012 02:28:00 | Reply

    Zet de fluoride tandpasta ook maar op de lijst

  • DingieM

    DingieM

    19-6-2012 08:06:00 | Reply

    Dank voor deze belangrijke lijst.

    Wat ik echter nog veel belangrijker vind is informatie over wat de gezonde vervangers kunnen zijn. Vooralsnog heb ik weinig ECHTE biologische niet-belastende ingredienten gevonden. Wie weet meer?

    Wat betreft tandpasta vind ik de stevia-oplossingen zoals te kopen bij stevija.nl erg goed en volgens mij volledig biologisch.
    Ook vind ik de zeepblokjes van de ayurveda winkel erg prettig.

    • Astrid

      Astrid

      1-4-2016 15:54:44 | Reply

      Hallo DingieM, je reactie is oud en wellicht heb je al lang antwoord op je vraag, maar veel goede info over gezonde vervangers en hoe je die zelf kunt maken staan op http://www.aromatherapie-info.com/aromatherapie-recepten.html
      Ik heb de afgelopen weken al veel gemaakt, van tandpasta en deodorant tot shampoo en oogcreme en meer. Ik voel me er prima bij, alles puur natuur, hoofdhuid geen jeuk meer, oogwit helderder etc.

  • Ernst Ferro

    Ernst Ferro

    19-6-2012 12:08:06 | Reply

    Nu klopt er echt helemaal niks meer van het propyleenglycol verhaal. Kijk hier eens voor hoe het echt zit:

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Propyleenglycol

    Vergelijking met Glycerine gaat ook niet op:

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Glycerine

    Verder:
    "Het wordt echter ook gebruikt in wasmiddelen, remvloeistof, antivries, latex en verf!"

    Dat zegt natuurlijk helemaal niks. Weleens gekeken waar allemaal water inzit? Waarschijnlijk ook in wasmiddel, remvloeistof en latex, maar met water is helemaal niks mis.

    • Goran

      Goran

      19-6-2012 15:05:54 | Reply

      Beste Ernst,

      Dat het ook in minder goede spullen zit is idd niet helemaal relevant, maar om het dan meteen met water te vergelijken is minimaal zo suggestief.

      Ik heb het nogmaals bij meerdere bronnen bekeken en PG is redelijk safe, maar kan allergieën en irritaties opwekken bij een klein groepje mensen en in het bijzonder bij mensen met eczeem. (laten die mensen nu net geïnteresseerd zijn in zeer veilige cosmetica)
      Ik heb je wikipedialink nagekeken en vond wel het onderstaande.
      ""Some research has suggested that propylene glycol not be used in applications where inhalation exposure or human eye contact with the spray mists of these materials is likely"

      Juist voor langdurige inademing van PG in rook/mist vorm wordt gewaarschuwd
      met bijbehorende bron: http://www.dow.com/PublishedLiterature/dh_0047/0901b803800479d9.pdf#page=36 (grote pdf alert, zie pagina 36)
      In de pdf:

      "Therefore breathing spray mists of these materials should be avoided. In
      general, Dow does not support or recommend the use of Dow’s glycols in
      applications where breathing or human eye contact with the spray mists of
      these materials is likely, such as fogs for theatrical productions or antifreeze
      solutions for emergency eye wash stations."

      Een verdere verhandeling hierover lijkt me niet zo nuttig hier op deze site, wellicht kun je er op je eigen blog/website aandacht aan besteden gezien de producten die je verkoopt.

  • Ernst Ferro

    Ernst Ferro

    19-6-2012 16:22:34 | Reply

    Vergelijken met producten waar het ook in zit zegt niets over of iets wel of niet slecht voor je is. Mijn punt is dat mensen hier bang gemaakt worden voor stoffen die schadelijke effecten KUNNEN hebben, zonder daarbij in te gaan op bij welke hoeveelheid dat is. En zonder wetenschappelijke onderbouwing door middel van bronnen. Als ratten alleen maar yoghurt eten krijgen ze kanker. Toch kan je best yoghurt eten.

    Veilige dagelijks dosis PG is 400 mg/kg, ook voor direct in het bloed injecteren.

    http://www.cbg-meb.nl/CBG/nl/humane-geneesmiddelen/geneesmiddelen/allergie-informatie/default.htm#Propyleenglycol_bevattende_geneesmiddelen

  • DingieM

    DingieM

    21-6-2012 13:55:21 | Reply

    Nu de stilte is geluwd kan heeft er iemand links naar informatie die adviseert welke producten wij WEL kunnen gebruiken zonder schadelijke gevolgen? Dat is veel belangrijker dan weten wat we beter NIET zouden moeten gebruiken.

    Ayurveda?

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      21-6-2012 14:11:59 | Reply

      Hoi,

      Wat ik zelf aanhoud voor het gemak is dat ik kies voor gecertificeerde natuurcosmetica. Dan zit je vaak 100% goed en misschien heel heel af en toe zit er dan iets tussen waar iemand gevoelig voor kan zijn. Dat winkelt ook wat eenvoudiger.  Dus bijvoorbeeld producten met Natrue en BDIH keurmerk of USDA organic bijvoorbeeld.

      Groeten, Manon

  • DingieM

    DingieM

    21-6-2012 14:49:34 | Reply

    En nog tips van/voor mannen?

    Ik gebruik:
    - Stevia voor tandpasta (super);
    - Ayurveda kruiden zeepblokken

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      21-6-2012 14:53:03 | Reply

      Ik zal Goran straks ook vragen te reageren maar zijn favoriete producten staan hier https://www.greenjump.nl/Categorie/Man-Vrouw/Man

  • eucalypta

    eucalypta

    19-10-2012 20:54:00 | Reply

    Meisjes!
    Geloof toch niet alles wat erop internet staat! Zoals Ernst Ferro al opmerkt: er zijn een heleboel sites die de boel oppruien; soms gestart door pressiegroepen die eigenlijk alles van "hear-say"hebbben.
    Dus controleer eerst of het wel medisch onderbouwd is, voor je het hier plaatst,anders hoor je zel oobij die onbetrouwbare sites!.

    Tip
    Waarom vraag je je huisarts/natuurarts niet of hij mentor wil worden van je site?

    Er schijnt ook iemand aandelen te hebben in Ayurveda :D
    Wist je dat er hier in Nederland ook mensen zijn die kwallitatief minstens even goede zeep maken en verkopen? En ook bad & bodyproducten?  

    vriendelijke groet
    Ceuca

    • Manon Gagic

      Manon Gagic

      19-10-2012 23:30:55 | Reply

      Beste Ceuca, ik begrijp je berichtje niet zo goed. Wij geloven zeker niet alles wat op internet staat :) In tegendeel we zoeken alles goed uit en doen daar verslag van. Huisartsen en natuurartsen weten van een heleboel dingen heel veel af en er zullen er vast zijn die specifiek van de onderwerpen van ons blog veel afweten. Wij kiezen toch voor het weergeven van onderzoeken en zeker als er gezonde alternatieven zijn, adviseren wij om het risico van bepaalde stoffen gewoon te mijden.

      Ik heb trouwens de link naar je forum weggehaald.

      Groetjes, Manon

  • Joost

    Joost

    6-1-2013 14:35:26 | Reply

    Grappig. Uit onderzoek is gebleken dat tot nu toe niemand allergisch voor PG is gebleken.

    • Goran

      Goran

      4-5-2013 21:52:22 | Reply

      Wat grappig is dat hier allemaal rokengerelateerde ondernemers over gezondheid komen praten.

      "Bij gebruik van de shisha-pen komt onder meer propyleenglycol vrij, een stof die ook in sigaretten zit. Als die stof verbrand wordt, kunnen daarbij mogelijk kankerverwekkende stoffen ontstaan."


      http://www.nu.nl/binnenland/3413482/trimbos-raadt-gebruik-shisha-pen-af.html

      • Redchilly

        Redchilly

        1-8-2013 01:45:52 | Reply

        Klopt Goran, alleen in o.a. een shisha-pen wordt de PG niet verbrand, daarnaast schrijven ze dat er "mogelijk" kankerverwekkende stoffen kunnen ontstaan.
        Tot op heden heeft nog niet 1 onderzoek dit ook daadwerkelijk kunnen aantonen.

        Ter aanvulling, ik verkoop bloemen en ben dus geen rook gerelateerde ondernemer ;-)   (wel een begrijpend lezer)

    • wilma

      wilma

      27-11-2013 13:02:43 | Reply

      In 5 jaar tijd ben ik 3 x (gisteren de 3e keer) slachtoffer geworden van PEG (in dit geval PEG-100, daarvoor was het slechts PEG 20 resp. 40). De 1e keer had ik geen vermoeden van de oorzaak en heeft de huisarts mij voor gordelroos behandeld.
      In het gisteren voor het eerst gebruikte Olaz every day sunshine had ik het volstrekt niet verwacht en derhalve niet op de verpakking gekeken. Ik heb zware, pijnlijke uitslag in het hele gezicht en kan mijn zeker 3 dagen niet vertonen. Let op: ik was al ouder dan 50 toen die allergie voor het eerst opdook. Ik heb verder nooit last van wat dan ook, ben helemaal gezond.

  • Yolanda

    Yolanda

    17-11-2014 16:18:31 | Reply

    Check maar eens BDIH  
    Dat is een streng duits keurmerk voor kosmetica. Daar vind je allerlei producten die biologisch zijn en aan het keurmerk voldoen. Bijvoorbeeld Alverde, Lavera, Weleda
    Maar wellicht ben je allergisch voor een plant die in een crème wordt gebruikt. Dat kan natuurlijk ook. Maar je moet het even uitvinden. In Duitsland bij een drogist zijn de prijzen aanzienlijk goedkoper dan in Nederland overigens!!

Pingbacks and trackbacks (1)+

Loading