Zo helder als…. Glas! Waarom is glas gezond?

clip_image002Bij Green Jump vind je ontzettend veel artikelen in de categorie ‘eten en drinken’ die te maken hebben met het meenemen en bewaren van voedsel en/of drinken. Allemaal bedoeld om jouw maaltijd of drankje zo gezond en veilig mogelijk mee te nemen naar school, werk, of een gezellig uitstapje! Er is een enorme keuze uit vormen, kleuren, en materialen. Het leek me leuk om er eens een materiaal uit te lichten en daar wat meer over te vertellen: Glas! 

Een lesje geschiedenis

clip_image004Glas is al eeuwenoud; waarschijnlijk net zo oud als de aarde zelf. Het kan spontaan ontstaan bij hoge temperaturen zoals blikseminslag, vulkaanuitbarstingen en wellicht ook door inslagen van meteorieten. Glas blijkt ook aanwezig te zijn op de maan! De bemanning van de Apollo 14 heeft destijds maansteenmonsters mee terug naar aarde genomen, en in één van die monsters is glas aangetroffen. Deze natuurlijke vorm van glas wordt ‘obsidiaan’ genoemd en dit zou zelfs in de steentijd door de mens gebruikt zijn als snijwerktuig.

Obsidiaan

clip_image005De ontdekking dat we zelf ook glas kunnen maken, staat op naam van de Romeinen en gebeurde eigenlijk per toeval. De Romeinse historicus Plinius beschrijft dat dit rond 5000 v. Chr. gebeurd is. Romeinse soldaten bereidden hun maaltijden in potten die op nitraatblokken stonden. De enorme hitte van het vuur deed deze blokken smelten, dit mengde zich met het zand van het strand waar ze waren en na afkoeling vormde zich het eerste glas. Hierna werd glas nog uitsluitend gebruikt voor het maken van kunstvoorwerpen.

Maar…

Hoe wordt glas nu gemaakt?

clip_image007Glas is een mix van drie natuurlijke, niet-giftige materialen, namelijk zand, soda en kalk. Glas bestaat dus uit drie verschillende mineralen. Het voornaamste onderdeel is zand. Eerst wordt het zand verhit totdat het vloeibaar wordt. Er wordt soda toegevoegd om het smeltpunt van het zand te verlagen. Tot slot wordt kalk toegevoegd om het geheel sterker te maken.

Het mengsel wordt verhit tot meer dan 1000 graden. De dikke brei die daardoor ontstaat is vloeibaar glas. Glas wordt pas hard bij het afkoelen.

clip_image008

 • Zand (silica)
 • Soda (sodium carbonaat)
 • Kalk (calcium carbonaat) = Glas

Gebruik je zintuigen

Het geweldige van glas is dat het geur- en smaakloos is. Je proeft en ruikt puur hetgeen erin zit, het heeft dus geen enkele invloed op de smaak en geur van het product. Een garantie voor de zuiverste smaak dus! Ook blijven vitaminen en smaakstoffen langer bewaard. Ik las zelfs ergens dat veel topbieren hun eigen glas hebben, om ervoor te zorgen dat smaak en geur optimaal tot hun recht komen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan parfum: niemand wil dat zijn of haar lievelingsparfum de geur van de verpakking over zou nemen!

Voedsel of drinken wat in glas bewaard wordt, blijft ook ná openen nog een tijdje houdbaar. Glazen potten en flessen zijn goed opnieuw te sluiten waardoor de inhoud nog prima van kwaliteit blijft. Zo hoef je minder snel een geopende verpakking die nog niet leeg is weg te gooien. Niet alleen goed voor het milieu dus, dat glas, maar ook voor je portemonnee!

Glas kan in de vaatwasser en ook in de magnetron. Het eten of drinken dat je op deze manier in de magnetron opwarmt, wordt gelijkmatig en door-en-door verhit. Met glas kan je wecken, pasteuriseren en steriliseren.

Nog een fijn weetje: glas bevat geen bisphenol-A.

Glas is daarom ideaal voor babyflessen, drinkflessen en bakjes om eten in mee te nemen, te bewaren of in te vriezen.

Glas is 100% recyclebaar

Glas is bijzonder: het is het enige verpakkingsmateriaal dat 100% recyclebaar is. En niet eenmalig, maar het kan steeds maar weer worden hergebruikt. Glas wat je in de glasbak gooit, wordt op kleur gescheiden en verwerkt tot nieuw glas van dezelfde kwaliteit. Dit gebeurt niet als glas bij het restafval belandt. Dan wordt het niet hergebruikt, maar verband, wat een verspilling van de grondstof is.

Recycle-Tips Recycle je mee?

Hier volgen nog enkele tips die ik vond op www.milieucentraal.nl:

- Vuurvast glas, kristal en vensterglas mogen niet in de glasbak. Deze soorten leveren problemen bij recycling omdat hun smelttemperatuur anders is dan die van verpakkingsglas. Lampen en tl-buizen mogen ook niet in de glasbak.

- Hoe minder vreemd materiaal in de glasbak hoe beter: gooi doppen en deksels van lege flessen en potten in de vuilnisbak of bij de plasticrecycling.

- Lever het glas leeg en zo schoon mogelijk aan. Afwassen hoeft niet, maar leegschudden en schoonschrapen zijn welkom.

- Als er afzonderlijke glasbakken zijn voor wit, bruin en groen glas, lever het gekleurde glas dan gescheiden in. Recycling van zuivere partijen levert meer energie- en grondstoffenbesparing op.

- Rood en blauw glas kunt u kwijt in de opening van groen glas in de glasbak.

clip_image010

Kortom: glas is de meest milieuvriendelijke verpakking die er is!

Reacties (5) -

 • Carolien

  Carolien

  11-11-2013 15:13:18 | Reply

  Hoi Ruby, Ik heb net de glazen babyflesjes van Dr Browns op jullie website besteld. Ik zocht nog naar handige (kleine) bakjes voor het bewaren van borstvoeding. Liefst met maataanduiding. Heb je (of iemand anders) tips?

  • Manon

   Manon

   21-11-2013 20:45:05 | Reply

   Misschien dat dit een goede optie is, met deksel dus afsluitbaar https://www.greenjump.nl/Product/Eten-en-Drinken/IJsvormpjes/IJsblokjes-in-drie-vormen-kubus

 • Maartje

  Maartje

  29-12-2013 11:58:36 | Reply

  Hoe zit het eigenlijk met de deksels voor glazen potjes (bijvoorbeeld jampotjes)? Daar zit ook een soort laagje op, maar geen idee wat het is.

 • Olga

  Olga

  1-1-2014 14:01:51 | Reply

  @ Maartje . Ik las toevallig van de week dat de deksels van Hak veilig zijn omdat (en nu komt het...) het voedsel niet in aanraking komt met het deksel.... Eh... vaag. Goed zolang je ze niet op de kop neer zet? Ik las ergens anders ook dat dat laagje niet gezond is.
  Ben wel de bron kwijt. Als ik het weer tegen kom, kom ik er op terug.

  • Manon

   Manon

   1-1-2014 14:46:08 | Reply

   Ik verwacht persoonlijk dat het laagje hetzelfde laagje is als in blikjes, oftewel dus bpa, maar het is wel zo dat er minder in aanraking komt met het dekseltje. Groetjes, Manon

Loading